SAD i Irak će razgovarati o završetku misije međunarodne koalicije

Razgovori bi trebali potrajati nekoliko mjeseci, ako ne i duže, a ishod nije jasan i ne očekuje se skoro povlačenje američkih vojnika.

U Iraku su i stotine vojnika iz evropskih država u sklopu međunarodne koalicije predvođene SAD-a uspostavljene u cilju borbe protiv ISIL-a (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Irak počet će razgovore o završetku misije međunarodne vojne koalicije u ovoj bliskoistočnoj državi i o tome kako je zamijeniti bilateralnim odnosima, rekla su četiri izvora, što je korak naprijed u procesu koji je zastao zbog rata u Pojasu Gaze, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Američka ambasadorica u Iraku Alina Romanowski prenijela je to pisanim putem iračkom ministru vanjskih poslova Fuadu Huseinu, rekla su tri izvora.

Washington je time odustao od uvjeta da prvo moraju prestati napadi proiranskih oružanih grupa na američke snage u Iraku, rekli su izvori.

Iračko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je dobilo “važno” pismo i da će ga premijer pažljivo razmotriti.

Dugi razgovori

Razgovori bi trebali potrajati nekoliko mjeseci, ako ne i duže, a ishod nije jasan i ne očekuje se skoro povlačenje američkih vojnika.

U Iraku, SAD ima 2.500 vojnika koji savjetuju i pomažu lokalnim snagama da spriječe ponovni uspon oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS), koja je 2014. zauzela velike dijelove Iraka i Sirije prije nego je poražena.

U Iraku su i stotine vojnika iz evropskih država u sklopu međunarodne koalicije predvođene SAD-a uspostavljene u cilju borbe protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada