Porast nivoa mora Evropu će koštati 872 milijarde eura

Najugroženijim se smatraju dijelovi Italije, sjeverozapadna Francuska, Nizozemska, Danska, baltičke države i Poljska, pokazalo je istraživanje.

Istraživači su simulirali mogući ekonomski učinak porasta nivoa mora na 271 evropsku regiju od sada do 2100. godine (EPA / Ilustracija)

Porast nivoa mora zbog klimatskih promjena Evropu će do 2100. godine koštati do 872 milijarde eura, a najugroženijim se smatraju dijelovi Italije, naročito njene sjeverne regije Emilia Romagna i Veneto, sjeverozapadna Francuska, Nizozemska, Danska, baltičke države i Poljska, pokazalo je novo istraživanje.

To su rezultati studije koju je proveo Tehnološki univerzitet u nizozemskom Delftu uz učešće Evropskog instituta za ekonomiju i okolinu iz Milana i venecijanskog Univerziteta Ca’ Foscari, a objavljeni su u magazinu Scientific Reports, prenijela je Hina, pozivajući se na Ansu.

Autori kažu da rezultati ukazuju na potrebu za provedbom ekonomskih politika specifičnih za određenu regiju čiji je cilj nastojati se uhvatiti ukoštac sa mogućim uticajem porasta nivoa mora i na limitiranje štete.

U sklopu studije istraživači su simulirali mogući ekonomski učinak porasta nivoa mora na 271 evropsku regiju od sada do 2100. godine u sklopu scenarija koji uključuje visoke emisije onečišćujućih tvari, a ne sadrži najnovije mjere zaštite obala.

Italija među najugroženijim zemljama

U svojoj simulaciji naučnici su kombinirali od prije poznate podatke o očekivanim efektima i ekonomskim gubicima koje je prouzrokovalo 155 poplava širom Evrope u periodu od 1995. do 2016. godine.

Rezultati ukazuju na moguću štetu u vrijednosti i do 872 milijarde eura za područje Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva, no treba istaći da postoje velike razlike među pojedinim regijama.

Tako bi se Italija trebala naći među najteže pogođenim zemljama, dok bi unutrašnjost zemlje mogla ostvariti ekonomsku dobit zahvaljujući premještaju proizvodnje iz poplavljenih obalnih regija u kopnena područja.

Projekcije pokazuju i da bi ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i izgradnju mogla ublažiti ekonomske gubitke uz zanemariv trošak za cjelokupnu evropsku ekonomiju.

Izvor: Agencije