Scholz: Atmosfera u Njemačkoj ‘zabrinjavajuća’

Možete osjetiti ekonomska i politička previranja u zemlji zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za Die Zeit.

Pandemija COVID-a 19 promijenila je način na koji živimo zajedno. Kao rezultat toga, primjećujem veći osjećaj nelagode, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako situaciju u njegovoj zemlji vidi kao “zabrinjavajuću”, javlja Anadolija.

“To je uznemirujuće. Možete osjetiti ekonomska i politička previranja u zemlji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Također postoji osjećaj neizvjesnosti jer smo u procesu zacrtavanja našeg puta kao ekonomski jake zemlje kako bi za 20-30 godina iza sebe imali dobar posao”, rekao je Scholz u intervjuu za Die Zeit.

“Također možete osjetiti da je pandemija COVID-a 19 promijenila način na koji živimo zajedno. Kao rezultat toga, primjećujem veći osjećaj nelagode”, dodao je Scholz.

Na pitanje kakvu ulogu igra u imidžu vlade, premijer Scholz je odgovorio: “Kao savezni kancelar odgovoran sam za vladu. Tačka. Stoga bi bilo pogrešno reći da nemam nikakve veze s vladom. Nažalost, rijetko je kada bilo moguće donijeti važne odluke bez duge javne rasprave.”

Pozvao evropske zemlje na veću pomoć Ukrajini

Naglašavajući kako krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) šteti imidžu zemlje, Scholz je ukazao na uspon krajnje desnice u Evropi.

“Svjedoci smo uspona desno-populističkih stranaka širom Evrope. Desničarski populisti su u vladi u Finskoj i podržavaju vladu u Švedskoj. Jaki su u Holandiji i Belgiji, a prednjače u anketama u Francuskoj. U Španjiji je tijesno spriječena koalicija između Konzervativne stranke i desnih populista. Desničarski populisti također ostvaruju uspjehe u Portugalu i vladajuća su stranka u Italiji. Tek su se u Poljskoj stvari preokrenule. Dakle, nešto se događa u našim društvima.”

Pozvao je evropske zemlje da pruže veću pomoć Ukrajini, te dodao:

“Ukrajina bi trebala biti u stanju da brani svoju zemlju. Vjerujem da Evropa treba učiniti više kako bi podržala Ukrajinu u odbrani vlastitu zemlju. Doprinos koji su evropske države do sada izdvojile za 2024. godinu još nije dovoljno velik.”

Izvor: Agencije