Scholz: Sukob na Bliskom istoku neće uticati na njemačku podršku Ukrajini

‘Njemačka podrška Ukrajini neće ni na koji način biti pogođena dok sa većom zabrinutošću gledamo Izrael i Bliski istok’, rekao je Scholz.

Scholz je istakao da će Njemačka i njeni partneri nastaviti da pružaju ekonomsku, finansijsku i vojnu podršku Ukrajini (EPA)

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku neće uticati na podršku Njemačke Ukrajini, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

“Naša podrška Ukrajini neće ni na koji način biti pogođena dok sa većom zabrinutošću gledamo Izrael i Bliski istok”, rekao je Scholz na Njemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu, prenosi Anadolija.

Naglasio je da [njemačka] “neraskidiva solidarnost ide i prema Izraelu i prema Ukrajini”.

Njegove izjave uslijedile su u jeku sve veće zabrinutosti da bi sukob Izraela i palestinske grupe Hamas mogao skrenuti pažnju s rata Rusije i Ukrajine.

Nastavak pružanja pomoći

Scholz je istakao da će Nemačka i njeni partneri nastaviti da pružaju ekonomsku, finansijsku i vojnu podršku Ukrajini, kako bi pomogli Ukrajincima u odbrani svoje zemlje.

“Naše obećanje stoji. Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno. Zajedno sa našim partnerima iz Evropske unije, G7 i mnogih drugih zemalja, ne ostavljamo nikakvu sumnju u našu odlučnost i upornost”, naglasio je Scholz.

Podsjetio je da je Njemačka poslala Ukrajini 24 milijarde eura pomoći od početka rata i obećao da će njegova Vlada nastaviti da podržava Kijev “svom snagom” na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije