Gradonačelnik Londona za razmatranje povratka u evropsku carinsku uniju

Gradonačelnik Sadiq Khan je rekao da bi ponovno pridruživanje trgovinskom savezu sa Evropskom unijom trebalo biti na stolu pri ovogodišnjoj reviziji sporazuma o povlačenju iz EU-a.

Ekonomska cijena krajnje teškog Brexita ogromna, priznao je londonski gradonačelnik (EPA)

Londonski gradonačelnik, Sadiq Khan, iz britanske opozicione Laburističke stranke, rekao je da bi trebalo razmotriti ponovno pridruživanje evropskoj carinskoj uniji, odnosno jačanje veza s Evropskom unijom nakon Brexita.

Gradonačelnik Khan je rekao da bi ponovno pridruživanje trgovinskom savezu trebalo biti na stolu pri ovogodišnjoj reviziji sporazuma o povlačenju iz EU-a.

“Razgovarajmo. Danas ne govorim da bismo se trebali ponovno pridružiti Evropskoj uniji. Ono što govorim je da je (ministar vanjskih poslova u sjeni) David Lammy na dobrom tragu kada kaže da bismo trebali imati bliži odnos s Evropskom unijom”, rekao je Khan.

Dodao je da je “ekonomska cijena krajnje teškog Brexita ogromna”, kritiziravši pritom “omertu” ili zakon šutnje zbog kojeg se “ne može govoriti o bliskosti s Evropskom unijom, pridruživanju jedinstvenom tržištu, pridruživanju carinskoj uniji”.

Korist saveza sa evropskim blokom

Ministar u sjeni za Sjevernu Irsku Hilary Benn je ukazao na koristi snažnijeg saveza s evropskim blokom usred sve veće geopolitičke nesigurnosti.

Rekao je da će EU “uzdahnuti” ako Laburistička stranka pobijedi na općim izborima kasnije ove godine.

“EU se malo umorio od pregovora s Velikom Britanijom”, rekao je Benn. “S vremenom će doći trenutak kada ćemo se pogledati preko Kanala i reći: ‘Znate šta? I dalje smo veliki i važni trgovinski partneri, i dalje smo prijatelji i saveznici, sarađujemo u vanjskoj politici i sigurnosti i trebamo to više činiti […] ne bi li imalo smisla da imamo bliži odnos?'”.

Kazao je da je to važno za ekonomiju i “izgradnju saveza u opasnom svijetu”.

Izvor: Agencije