Više od 42.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini od početka invazije

Analiza po ruskim regijama pokazala je da je većina identificiranih vojnika bila iz Krasnodarskog kraja – njih 1.640, zatim iz Sverdlovske oblasti 1.449, Baškortostana 1.353 i Čeljabinska 1.191.

Ministarstvo odbrane Rusije ne objavljuje podatke o ljudskim gubicima i ne komentira brojke koje su objavili novinari (Agencije)

Najmanje 42.284 ruska vojnika poginula su od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, prema istraživanju novinara Medijazone i ruskog servisa BBC, koji su utvrdili identitet poginulih vojnika.

Taj broj uključuje 5.089 mobiliziranih vojnika i 7.810 zatvorenika regrutiranih iz ruskih zatvora, saopćile su dvije medijske organizacije, prenosi Fena.

Novinari Medijazone i BBC utvrdili su i da je od ukupnog broja poginulo najmanje 3.053 oficira, a 349 njih ima čin potpukovnika ili viši čin.

Novinari su svoje istraživanje bazirali na podacima iz otvorenih izvora kao što su čitulje u medijima i poruke na društvenim mrežama rođaka žrtava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zabrana objave informacija

Analiza po ruskim regijama pokazala je da je većina identificiranih vojnika bila iz Krasnodarskog kraja, njih 1.640, zatim iz Sverdlovske oblasti 1.449, Baškortostana 1.353 i Čeljabinska 1.191.

Glavni grad Rusije, Moskva izgubila je najmanje 482 vojna lica, dok je 480 poginulih vojnika bilo iz Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u Rusiji.

Ministarstvo odbrane Rusije ne saopćava podatke o ljudskim gubicima i ne komentira brojke koje su objavili novinari.

Ranije ovog mjeseca ruski medijski portal Important Stories (Važne priče) saznao je da je Penzijski fond Ruske Federacije od 2022. godine zabranio zaposlenima u svojim regionalnim filijalama da objavljuju informacije o onima koji su uključeni u rat u Ukrajini, a koji primaju socijalna davanja, jer bi takvi podaci mogli da se koriste za evidenciju gubitaka ruske armije.

Important Stories je u aprilu pisao da je Ministarstvo odbrane Rusije iz sličnih razloga prestalo da objavljuje informacije o vojnim penzijama za invalide i za ratne udovice i siročad.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada