Izraelski radio: Rezervisti se odbijaju boriti u Gazi

Jedan broj vojnika rezervnog sastava odbio se pridržavati vojnog roka i učestvovati u borbama unutar Pojasa Gaze, tvrdi radio.

Polovina boraca bataljona povukla se i odbila da postupi po naređenjima, navodi se (AFP)

Zvanični izraelski radio otkriva da je jedan broj vojnika rezervnog sastava odbio da se pridržava vojnog roka i učestvuje u borbama unutar Pojasa Gaze.

Radio je javio da su rezervne snage pozvane nakon početka rata u Gazi, da učestvuju u formiranju novog vojnog bataljona čija je misija da brane gradove oko Gaze i naselja na Zapadnoj obali.

Međutim, tokom operacija obuke i opremanja, bili su iznenađeni kada su dobili informaciju da će ući u Gazu kako bi učestvovali u borbenim operacijama koje uključuju ono što izraelska vojska opisuje “čišćenjem domova militanata i traženjem sredstava borbe, oružja i tunela”, bez prolaska odgovarajuće obuke za ove zadatke.

U intervjuima koje je radio vodio sa jednim brojem vojnika, oni su naveli da se polovina boraca bataljona povukla i odbila da postupi po naređenjima.

Mnogo amputacija udova

Od početka rata u Gazi 7. oktobra prošle godine, broj ubijenih oficira i vojnika izraelske vojske dostigao je 525, uključujući 190 od početka kopnenog rata unutar Pojasa 27. istog mjeseca.

Zvanični podaci izraelske vojske pokazuju da je ukupan broj ranjenih od početka rata u Pojasu Gaze 2.602, uključujući 1.524 lakše ozlijeđena, 682 umjerenih povreda i 396 kritičnih ozljeda.

Izraelska web stranica Walla otkrila je prošlog petka da je od početka rata u Pojasu Gaze 4.000 izraelskih vojnika onesposobljeno za borbu, uz napomenu da ima mnogo ranjenika kojima su amputirani udovi i koji su oslijepljeni i paralizirani.

Izvor: Al Jazeera