Tišina minareta: Šta je izraelska vojska uradila sa džamijama u Gazi?

Glasnogovornik Brigada Al-Qassam rekao je da obavještava dvije milijarde muslimana u svijetu da je Izrael u roku od sto dana uništio većinu džamija u Pojasu Gaze.

Bombardovane su na stotine džamija, sve dok broj uništenih džamija nije dostigao više od 380 njih (Al Jazeera)

Više od 100 dana agresije koju je izraelska vojska pokrenula na Pojas Gaze, hiljade poginulih i hiljade uništenih domova nisu jedina šteta koju je iza sebe ostavila izraelska vojska; na meti bombardiranja bio je i veliki broj bogomolja.

Izraelska vojska, koja se nije ustručavala da cilja civile, ubivši ih do sada više od 24 hiljade, većinom žena i djece, i ranivši više od 61 hiljadu drugih, osim što je raselila stotine hiljada, gađala je i bogomolje.

Broj uništenih džamija premašio je 380.

Pored džamija, uništene su i tri crkve.

‘Vjerski rat’

U posljednjem govoru, glasnogovornik Brigada Al-Qassam, Abu Ubaida, dotakao se namjernog bombardiranja džamija od strane izraelske vojske, koja je većinu njih uništila, ušutivši ezan sa njenih minareta (ezan je obavijest o nastupanju molitvenog vremena).

Abu Ubaida je rekao: “Smatramo našom borbenom i vjerskom dužnošću da obavijestimo dvije milijarde muslimana u svijetu da je cionistički neprijatelj u roku od sto dana uništio većinu džamija u Pojasu Gaze, oskrnavio, spalio i buldožerom poravnao sve one do kojih je stigao svojim vozilima, ugušivši ezan i molitvu u otvorenom vjerskom ratu i dovršavajući ono što je započela religiozna cionistička banda u svome ratu protiv džamije Al-Aksa.”

Izvor: Al Jazeera