Oružje koje proizvodi Ukrajina: Rakete Neptun, vojni transporteri Bucefalus…

Šok od ruske invazije na poluotok Krim i njegove aneksije 2014. godine oživio je oronuli ukrajinski vojno-industrijski kompleks, piše francuski ‘Le Point’.

Ukrajinska protubrodska raketa Neptun (Reuters)

Francuski list Le Point je objavio da je Ukrajina aneksijom Krima ponovo pokrenula vojno-industrijski kompleks, naslijeđen iz sovjetske ere, za proizvodnju vlastitog oružja, uprkos oslanjanju na isporuku oružja zapadnih saveznika.

U članku koji je napisao Clement Mashkor navodi se da je Kijev postao zabrinut zbog primijetnog pada isporuka, uprkos stalnim zahtjevima predsjednika Volodimira Zelenskog ka zapadnim zemljama da njegovoj zemlji daju ili prodaju oružje i municiju koju drže u skladištima, posebno njemački tenk Leopard, britanski tenk Challenger, francuski mobilni top CAESAR i američki borbeni avion F-16.

Autor je naveo i da je šok od ruske invazije na poluotok Krim i njegove aneksije 2014. godine oživio oronuli ukrajinski vojno-industrijski kompleks.

Ukrajina je 2015. godine pokrenula projekat mobilnog topa Bohdana kalibra 155 mm, koji sada parira sa francuskim CAESAR-om, a njegovu proizvodnju pokrenula je u januaru 2023. godine, sa kapacitetom od šest jedinica mjesečno.

Ukrajinska protutenkovska raketa na bojištu protiv Rusa (Reuters)

R-360 Neptun

Ukrajina je 14. aprila 2022. potopila “Moskvu”, najveći brod ruske Crnomorske flote, nakon što su ga pogodile dvije rakete Neptun, proizvedene u Ukrajini i javnosti predstavljene 2021. godine. To je poboljšana verzija sovjetske protubrodske rakete Zvijezda KH-35.

Neptun R-360 koristi mobilni lanser koji može biti postavljen na različite platforme. Ima domet od 300 kilometara, a gađa brodove teže od 5.000 tona. Kijev nastoji proizvesti oko 200 raketa Neptun u 2025. godini.

Brod ‘Moskva’ kojeg su Ukrajinci potopili 2022. godine (Anadolija)

Vojni transporter BTR 4

Džinovski vojni transporter “Bucefalus BTR-4” dug je više od sedam metara i širok oko tri metra. Čeličnog je oklopa, na točkovima 8×8. Može da nosi 11 vojnika, tri člana posade i još osam drugih. Kreće se po zemlji i vodi zahvaljujući njegovoj amfibijskoj sposobnosti. Opremljen je autotopom kalibra 30 mm, protutenkovskim raketama i automatskim bacačem granata.

Ukrajinac daljinski lansira protutenkovsku vođenu raketu na frontu u Donjecku (Reuters)

Stugna-P

Sistem protutenkovskih raketa pod nazivom Stugna-P predstavljen je 2011. godine. Dizajniran je za izvoz, posebno u afričke i bliskoistočne zemlje, a ukrajinskoj vojsci isporučen je 2018. godine.

Njegov lanser na tronošcu može se aktivirati daljinskim upravljačem na udaljenosti od 50 metara, što osobi koja ga aktivira omogućava da se sakrije.

Ukrajinsko vozilo Sherb (EPA)

Sherb

Sherb je vozilo na četiri velika točka, pogodno za sve terene. “Kotrlja se, pluta i penje se svuda” zahvaljujući ogromnim točkovima koji mogu savladati prepreke visine jednog metra. Može se kretati i po vodi zahvaljujući gumama koje se napuhuju i ispuhuju prema potrebama.

Nekoliko verzija ovog vozila dostavljeno je policiji radi istraživanja, gašenja požara, spašavanja itd. Korišteno je i za evakuaciju civila prilikom uništavanja brane Kahovka u junu 2023. godine.

Izvor: Agencije