Norveška ulaže nove milione u odbranu

Značajno povećavamo proizvodne kapacitete odbrambene industije da zadovoljimo potrebe Norveške, kao i potrebe saveznika i Ukrajine, rekao je ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

Norveška vlada saopštila je da će izdvojiti 190,48 miliona dolara za povećanje kapaciteta odbrambene industrije te zemlje (EPA)

Norveška vlada saopštila je da će izdvojiti 190,48 miliona dolara za povećanje kapaciteta odbrambene industrije te zemlje.

Specifični projekti u odbrambenoj kompaniji sa sjedištem u Norveškoj Nammo dobit će 95.224.500 dolara, dok će ista suma biti izdvojena za druge projekte u norveškoj odbrambenoj industriji, navodi se u saopštenju vlade.

Pomoć Ukrajini

“Povećanje kapaciteta u odbrambenoj industriji je važno za Ukrajinu, ali i da osiguramo vlastitu bezbjednost. Sada doprinosimo značajnom povećanju proizvodnog kapaciteta kompanije Nammo, da zadovolji potrebe Norveške, kao i potrebe saveznika i Ukrajine”, istakao je Bjorn Arild Gram, ministar odbrane Norveške, prenose agencije.

Nordijska država se ranije obavezala da će Ukrajini pružiti dodatnu podršku za jačanje svoje protivzračne odbrane i finansijski pomoći toj ratom razorenoj zemlji da poveća proizvodnju municije, kao i da pruži finansijsku podršku sektoru zdravstva i obrazovanja.

Izvor: Agencije