Ruski projektili pogodili područje Harkova, 17 povrijeđenih

Spasioci pretražuju ruševine nakon što su dvije rakete S-300 pogodile centar drugog najvećeg grada Ukrajine.

Spasioci rade na mjestu raketnog napada (Vitalii Hnidyi/Reuters)

Najmanje 17 osoba je povrijeđeno, od kojih dvoje teško, nakon što su ruski projektili pogodili stambene zgrade u gradu Harkovu.

Regionalni guverner Oleh Syniehubov rekao je da su dvije rakete S-300 pogodile zgrade u centru drugog najvećeg ukrajinskog grada u utorak kasno, pri čemu je 14 ljudi prebačeno u bolnicu.

“Dvije žene su u teškom stanju”, naveo je u objavi na Telegramu.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov ističe da su projektili pogodili “tačno tamo gdje nema vojne infrastrukture i tačno tamo gdje se stambene zgrade zapravo nalaze“.

“Ima najmanje deset oštećenih zgrada. Spasilačke ekipe nastavljaju da pretražuju i prolaze kroz ruševine”, napisao je na Telegramu.

“Ima puno ruševina”, dodao je.

Rusija se nije oglasila o ovom slučaju

Ukrajinske hitne službe saopštile su da je jedna od raketa pogodila trospratnu zgradu u kojoj se nekada nalazio medicinski centar.

Harkov se nalazi samo 30 km od granice s Rusijom na sjeveroistoku Ukrajine i bio je pod čestim bombardiranjem otkako je Moskva započela svoju invaziju na zemlju u februaru 2022. godine.

Iz Moskve nije bilo komentara o napadu na Harkov, ali je Ministarstvo odbrane saopštilo da je njena protivzračna odbrana uništila sedam ukrajinskih projektila i četiri bespilotne letjelice iznad ruske oblasti Belgorod, oko 80 km od Harkova.

Guverner regije Vjačeslav Gladkov rekao je da trenutno nema izvještaja o mogućim žrtvama.

Ruske snage napredovale su preko regije Harkov ubrzo nakon invazije na Ukrajinu, ali su potisnute brzim ukrajinskim napredovanjem u septembru 2022. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije