Johansson: Neofašizam predstavlja veliki rizik

Društvenim mrežama proširio se video na kojem stotine muškaraca u glavnom gradu Italije ističu fašističke pozdrave.

Johansson: Ključno je da djelujemo zajedno jer demokratije umiru kad demokrate propuste djelovati (Reuters)

Neofašističke grupe su u Evropi na margini, ali predstavljaju veliki rizik, ocijenila je komesarka Evropske komisije za unutrašnja pitanja Ylva Johansson u Evropskom parlamentu, prenosi agencija Hina.

“Iako na marginama, neofašističke grupe predstavljaju veliki rizik”, rekla je Johansson u raspravi o borbi protiv neofašizma održanoj na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.

“U borbi protiv neofašizma, ključno je djelovati brzo i odlučno. Ključno je da djelujemo zajedno jer demokratije umiru kad demokrate propuste djelovati”, istakla je ona u reakciji na nedavni neofašistički skup u Rimu.

Društvenim mrežama proširio se video na kojem stotine muškaraca u glavnom gradu Italije ističu fašističke pozdrave. Skup je održan 7. januara ispred bivšeg sjedišta pokreta MSI, neofašističke stranke koja je s vremenom prerasla u konzervativnu Braću Italije. Na događaju je obilježena 46. godišnjica ubistva trojice neofašista u jugoistočnom Rimu.

Dezinformacije, brza linija za neofašizam

Johansson je istakla da se neofašizmu treba oduprijeti borbom protiv dezinformacija koje opisuje kao “brzu liniju za neofašizam”, i to putem društvenih mreža.

Pozdravila je što je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani osudio taj skup, ali su eurozastupnici rekli da je isto već trebala učiniti i italijanska premijerka Giorgia Meloni.

“Demokratija nam nije data, izborili smo je i moramo je braniti svaki dan”, rekla je socijaldemokratkinja Camilla Laureti, tražeći kao i ostale kolege da se Meloni jasno ogradi od neofašizma.

Italijanske opozicione stranke pozvale su da se odmah raspuste sve ekstremno desne stranke nakon spornog skupa.

Izvor: Agencije