Japan pod snijegom: Traje potraga za 21 osobom nestalom nakon zemljotresa

Iz ureda guvernera Ishikawe navedeno je da je broj smrtnih slučajeva u zemljotresima koji su se dogodili na poluostrvu Noto i njegovoj obali početkom januara porastao na 232.

Pod snježnim pokrivačem i dalje traju napori u saniranju štete nakon zemljotresa (Anadolija)

Zapadna provincija Ishikawa u Japanu, koju su početkom januara potresli jaki zemljotresi, pod snježnim je pokrivačem dok i dalje traju napori u saniranju štete, javlja Anadolija.

Područje zemljotresa pod snijegom podsjeća na grad duhova.

Iz ureda guvernera Ishikawe navedeno je da je broj smrtnih slučajeva u zemljotresima, koji je pogodio regiju Noto i njegovu obalu početkom januara, porastao na 232.

Saopćeno je da je oštećeno više od 22.300 objekata. Povrijeđeno je 1.037 osoba. Oni su zbrinuti dok se nastavlja potraga za 21 osobom.

Učestali zemljotresi

Prema Japanskoj meteorološkoj agenciji (JMA), u periodu od 1. do 5. januara na poluotoku Noto i u blizini obale Ishikawe zabilježeno je mnogo zemljotresa jačine od pet do sedam stepeni.

Broj zemljotresa u regiji poluotoka Noto u stalnom je porastu od 2018, navodi se u prošlogodišnjem izvještaju japanske vlade.

Sjeveroistok Japana pogodio je 2011. godine jedan od najjačih zemljotresa ikada zabilježenih. Podmorski zemljotres jačine 9,0 po Richteru izazvao je golemi cunami koji je izbrisao cijele zajednice i donio katastrofu nuklearnoj elektrani Fukushima. Ubijeno je najmanje 18.500 ljudi.

 

Izvor: Agencije