Ukrajina tvrdi da je oborila dva ruska komandna aviona

Avioni A-50 i IL-22 igraju centralnu ulogu u ‘orkestriranju’ ruskih kretanja na bojnom polju u Ukrajini.

Navodi se da Rusija u svojoj floti ima devet aviona A-50 za rano upozorenje i kontrolu (AP)

Ukrajina je oborila ruski izviđački avion A-50 i komandno mjesto Il-22 u potencijalno značajnom napadu na snage Kremlja, objavio je zvanični Kijev.

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji objavio je na Telegramu da je avion pogođen u ponedjeljak, objavljujući video mape praćenja koja ukazuje da su avioni pogođeni iznad Azovskog mora, koje se nalazi istočno od okupiranog poluotoka Krim.

“Zahvalan sam Ratnim zračnim snagama na odlično planiranoj i izvedenoj operaciji u regionu Azov”, napisao je Zalužnji.

Nekoliko sati nakon njegove izjave, na ruskom vojnom blogu objavljena je fotografija repnog dijela aviona Il-22, izrešetanog gelerima, koji stoji na pisti. Posada je dobila pohvalu da su “pravi heroji”.

A-50 prioritetna meta Kijeva

Portparol kijevskih zračnih snaga Jurij Ignat potom je objavio snimak na društvenim mrežama, rekavši da je avion stigao do ruskog grada Anape, ali da se ne može popraviti jer je bio zahvaćen plamenom. Prema njegovim riječima, A-50 je prioritetna meta Kijeva.

A-50 je ruski izviđački avion, ekvivalentan avionu AWACS (Airborne Warning and Control System) koji koristi NATO. Sa velikim radarom, obično ima 15 članova posade i može skenirati područje od nekoliko stotina kilometara u potrazi za neprijateljskim avionima, brodovima i projektilima. Vjeruje se da zračne snage Rusije u svojoj floti imaju devet takvih aviona.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica vojne komande na jugu Ukrajine, rekla je na briefingu da je Rusija intenzivno koristila letjelicu za pripremu i izvođenje raketnih udara dugog dometa na Ukrajinu.

“Očekujemo da će takav napad [na A-50[+] biti prilično bolan i da će barem odgoditi snažne raketne udare”, rekla je.

S druge strane, Il-22 nadgleda vojne operacije i šalje radio signale trupama na liniji fronta. Ruske ratne zračne snage navodno imaju desetak takvih aviona.

‘Bez informacija’

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da “nema informacija” o napadima i da bi dodatna pitanja trebala biti upućena Ministarstvu odbrane.

Rusija je uglavnom zadržala zračnu dominaciju otkako je pokrenula sveobuhvatnu invaziju na svog susjeda Ukrajinu prije skoro dvije godine.

A-50 i IL-22 igraju centralnu ulogu u “orkestriranju” ruskih pokreta na bojnom polju u Ukrajini. Njihov gubitak bio bi značajan podvig za Kijev, kao i veliki udarac za Moskvu, jer su borbe duž linije fronta uglavnom zahvaćene rovovskim i artiljerijskim ratom.

Ruski vojni blogeri sa bliskim vojnim vezama izvijestili su o incidentu iznad Azovskog mora.

„Bit će to još jedan mračan dan za ruske zračne snage i protivzračnu odbranu“, napisao je Rybar, bloger sa gotovo 1,2 miliona pratilaca koji daje tekuće komentare o ruskom ratu u Ukrajini.

Posada se ne može spasiti

“Nema mnogo A-50. Specijalisti koji njima upravljaju uglavnom su rijetki. Ako je avion ovog tipa pogođen, posada se ne može spasiti”, dodao je.

WarGonzo priznaje da je A-50 uništen, objavljeno je na Telegramu.

“Nažalost, rat nikada nije bez tragedija, a smrt naših boraca uvijek boli. Izražavamo saučešće porodicama i najmilijima članova posade”, navodi se u saopštenju. Također je saopšteno da je Il-22 uspio da se vrati u bazu.

“Prema izvještajima, piloti su uspjeli da slete s oštećenom letjelicom”, navodi se.

U napadu dronom, koji je izveden u februaru 2023. godine na aerodrom u Bjelorusiji, oštećen je prizemljeni A-50, ali ruski i bjeloruski zvaničnici opisali su tu štetu kao manju.

Izvor: Agencije