Izraelski zastupnik priziva međunarodne snage koje bi upravljale Gazom

Prijedlog je uslijedio nakon Netanyahuovog govora u više navrata o želji da kontrolira graničnu osovinu Filadelfije, tvrdeći da bez nje ne bi mogao eliminisati Hamas.

Izraelski govor o danu nakon rata u Gazi se nastavlja dok agresija na Pojas još traje (Getty)

Član izraelskog Knesseta Danny Danon zatražio je da međunarodne snage koje uključuju i različite arapske zemlje, a koje je opisao kao umjerene, preuzmu odgovornost za civilni život u Pojasu Gaze nakon završetka rata.

Danon, zastupnik iz stranke Likud na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, rekao je: “Što se tiče sigurnosti, Izrael mora održavati vlastitu agendu i biti u mogućnosti da ulazi i izlazi iz Gaze kad god je to potrebno”, tvrdeći da bi ove međunarodne snage, uključujući i arapske, mogle predstavljati ključ za buduću normalizaciju odnosa s Izraelom”, navodi Anadolija, prenoseći vijest izraelskog lista Jerusalem Post.

Danon je dodao: “Prije govora o sljedećem danu (nakon završetka rata), moramo brinuti o današnjem vremenu, te da i u Rafahu, uključujući i njegov granični prijelaz za Izrael, ima još posla”, napominjući da sve promjene pitanja granice između Gaze i Egipta ima da se dešavaju od strane Gaze, “kako ne bi bio ugrožen mirovni sporazum između Izraela i Egipta”, misleći na graničnu osovinu Filadelfije između Gaze i Egipta.

“Ne vidim nikakav razlog da se Egipat protivi. Mora postojati međunarodno prisustvo, uključujući izraelsko, na graničnoj tački kako bi se, kako je rekao, spriječilo krijumčarenje oružja”, objasnio je.

Veći pritisak kako bi se postigao konačni dogovor

Ovaj prijedlog dolazi u svjetlu Netanyahuovog govora u više navrata o želji da kontrolira graničnu osovinu Filadelfije, tvrdeći da bez nje ne bi mogao eliminisati Islamski pokret otpora Hamas, dok Kairo tvrdi da u potpunosti kontrolira svoje granice.

Odgovarajući na pitanje da li se slaže s odlukom izraelske vlade da nastavi rat čak i na račun sporazuma o povratku izraelskih zarobljenika i zatočenika, Danon je rekao: “Da, slažem se. Mora se izvršiti veći pritisak kako bi se postigao dogovor.”

Izraelski zastupnik Danny Danon ponovio je svoju podršku onome što naziva ‘dobrovoljnom migracijom naroda Gaze’ (AFP)

Izraelski zastupnik je kritizirao ono što je nazvao smanjenjem izraelskih vojnih operacija u Gazi, ponovivši svoju podršku onome što naziva “dobrovoljnom migracijom naroda Gaze, ne podržavajući izraelsko naseljavanje u Pojasu Gaze”.

‘Posthamasova faza’

Prema pisanju Jerusalem posta, Danon, koji je ranije bio ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama, odbio je da otkrije da li će se kandidirati za predsjednika stranke Likud na mogućim prijevremenim izborima, rekavši da je prerano razgovarati o politici, a da bi se “premijer trebao fokusirati na rat”. “To bi trebao biti slučaj i sa svim drugim sigurnosnim i vojnim zvaničnicima”, dodao je.

Od početka rata u Pojasu Gaze, izraelski zvaničnici su govorili o upravljanju Pojasom nakon rata, nazivajući to “posthamasovom” fazom. Izraelski mediji javljaju da se izraelska neslaganja po ovom pitanju nastavljaju, dok su Palestinske frakcije potvrdile da je uprava nad Gazom palestinsko pitanje i da će planovi okupacije propasti, suočeni s postojanošću palestinskog naroda i otporom.

To se poklapa s nastavkom sukoba između okupacije i palestinskog otpora u Gazi, dok agresija na Pojas Gaze traje 101. dan, ostavljajući 24.100 ubijenih i 60.834 ranjenih, uz raseljavanje stanovnika nekoliko područja Pojasa Gaze i uništavanje stambenih zgrada, vitalnih objekata i bolnica.

Izvor: Agencije