Island: Aktivnost vulkana se smiruje, ali opasnost još nije prošla

Vlasti i geolozi upozoravaju da je stanje i dalje opasno te da je moguća pojava i novih pukotina na površini zemlje bez upozorenja.

Tok užarene lave u nedjelju je dospio do predgrađa Grindavika, ribarskog gradića s oko 4000 stanovnika, zapalivši tri kuće (Reuters)

Vulkanska erupcija na Islandu koja je prijetila da će zahvatiti grad na obali izgleda da se smirila u utorak ujutro, iako vlasti i geolozi upozoravaju da je još opasna, prenosi Hina navode Reutersa.

Tok užarene lave u nedjelju je dospio do predgrađa Grindavika, ribarskog gradića s oko 4000 stanovnika, zapalivši tri kuće, ali nije ugrozio stanovnike koji su evakuirani već drugi put od novembra.

Videosnimke uživo u utorak ujutro više nisu pokazivale znakove rastopljenog kamenja koje izbija iz zemlje, iako stručnjaci upozoravaju da bi se u kratkom roku mogle pojaviti nove pukotine.

Bez upozorenja

Hrannar Jon Emilsson, stanovnik Grindavika, uživo je na televiziji gledao kako njegova gotovo dovršena kuća gori nakon erupcije vulkana u nedjelju.

“Sjediš i gledaš vijesti u kojima se vidi da je sve nestalo u dimu”, rekao je Emilsson za islandsku nezavisnu televizijsku stanicu Channel 2.

“Prošle sedmice sam zamolio električare da počnu s radovima kako bi mogli završiti svoj dio posla s ciljem da se useljenje uredi prije proljeća. Stvari se brzo mijenjaju”, rekao je.

Islandski meteorološki ured (IMO) kasno u ponedjeljak je saopštio da se nove pukotine još uvijek mogu otvoriti na površini zemlje bez upozorenja, dodajući da je teško procijeniti koliko će dugo erupcija trajati.

Bila je to druga erupcija na poluotoku Reykjanes u četiri sedmice, a peta od 2021. godine.

Islandska civilna odbrana, IMO i drugi stručnjaci trebali bi se sastati kasnije u utorak kako bi razgovarali o situaciji.

Smješten između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, među najvećima na planetu, Island je seizmičko žarište s više od trideset aktivnih vulkana.

Izvor: Agencije