Axios: Biden Netanyahuu spustio slušalicu

Američki predsjednik priznao je da je Izrael počeo gubiti globalnu podršku zbog ‘neselektivnog bombardovanja Gaze’.

Razlike između Bidena i Netanyahua posljednjih sedmica isplivale su na površinu (Reuters - Arhiva)

Novinska stranica Axios objavila je da je američki predsjednik Joe Biden spustio slušalicu izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu tokom njihovog posljednjeg razgovora, što je novi dokaz o širenju nesporazuma između njih dvojice, tokom tekućeg izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Američka web stranica navela je da su posljednji put Biden i Netanyahu razgovarali 23. decembra i da se dogodio incident.

Axios je izvijestio da je prije nego je Biden spustio slušalicu, Netanyahu odbio njegov zahtjev da Izrael oslobodi palestinske porezne prihode koje zadržava.

Web stranica citira američke zvaničnike koji su rekli da su Biden i visoki zvaničnici u njegovoj administraciji frustrirani Netanyahuom, jer je odbio zahtjeve Washingtona u vezi s ratom u Gazi.

On je istakao da ima sve više dokaza da Biden počinje gubiti strpljenje prema izraelskom zvaničniku, ističući da je američka administracija zabrinuta da se Izrael neće pridržavati dogovora o prelasku na vojne operacije slabijeg intenziteta u Gazi.

‘San koji se ne može ostvariti’

Axios je – citirajući američkog zvaničnika – objavio da je državni sekretar Antony Blinken, Netanyahuu i izraelskom ratnom kabinetu tokom nedavne posjete Tel Avivu, naglasio da je izraelski plan za dan nakon rata “san koji se ne može ostvariti”.

Američka web stranica dodaje da je Blinkenova nedavna posjeta Izraelu pogoršala “frustraciju” u Bijeloj kući i unutar ministarstva.

U istom kontekstu, izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je da oni koje opisuje kao bliske američkom predsjedniku vjeruju da Netanyahu produžava rat iz političkih i ličnih razloga.

Proteklih sedmica pojavile su se javne nesuglasice između Bidena i Netanyahua oko načina upravljanja ratom u Gazi i budućnosti Pojasa nakon što borbe prestanu, ali ta neslaganja nisu dostigla tačku zaustavljanja ili promjene prirode američke podrške za Tel Aviv.

Biden je prije dvije sedmice rekao da je Izrael počeo gubiti globalnu podršku zbog, kako je opisao, neselektivnog bombardovanja Gaze, ali je ponovio da se Tel Aviv može osloniti na američku podršku i naglasio da podržava njegovo “pravo da se brani”.

Američki predsjednik je nagovijestio postojanje razlika u odnosu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ističući da je ovaj u “teškoj poziciji”.

Izvor: Agencije