Namibija kritizira Njemačku zbog Izraela: ‘Niste naučili ništa iz svoje užasne historije’

Predsjednik Namibije je izrazio ‘duboku zabrinutost’ što Njemačka nije uspjela ‘izvući lekcije iz svoje užasne historije’.

Južnoafrička Republika rekla je sudu da je izraelska ofanziva imala za cilj izazvati uništenje stanovništva Gaze (Reuters)

Namibija je kritizirala “šokantnu odluku” Njemačke da podrži Izrael u tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koju je pokrenula Južnoafrička Republika, dok je izraelski rat protiv Gaze ušao u 100. dan.

“Njemačka je odlučila braniti u ICJ-u genocidna i jeziva djela izraelske vlade protiv nedužnih civila u Gazi i okupiranim palestinskim teritorijima”, rekao je predsjednik Namibije Hage Geingob u izjavi na platformi X u subotu.

Geingob je izrazio “duboku zabrinutost” što Njemačka nije uspjela “izvući lekcije iz svoje užasne historije”

U četvrtak i petak održana je dvodnevna javna rasprava u slučaju pred Svjetskim sudom,– najvišem pravnom tijelu Ujedinjenih naroda, tokom koje su JAR i Izrael iznijeli svoje argumente.

‘Šokantna odluka’ Njemačke

Južnoafrička Republika rekla je sudu u četvrtak da je izraelska zračna i kopnena ofanziva – koja je opustošila velik dio enklave i usmrtila gotovo 24.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima Gaze – imala za cilj izazvati “uništenje stanovništva” Gaze.

Izrael je optužio JAR za predstavljanje “iskrivljenog” pogleda na neprijateljstva, negirajući da je njihova vojna operacija u Gazi kampanja genocida protiv Palestinaca koju vodi država.

U izjavi namibijskog predsjedništva dodaje se da Berlin ignorira izraelsko ubistvo više od 23.000 Palestinaca u Gazi i razne izvještaje Ujedinjenih naroda koja uznemirujuće ističu interno raseljavanje 85 posto od 2,3 miliona ljudi opkoljene enklave usred akutne nestašice hrane i osnovnih usluga.

Namibijski predsjednik izrazio je “duboku zabrinutost” zbog “šokantne odluke” koju je saopćila njemačka vlada u petak, u kojoj je “odbacila moralno ispravnu optužnicu” koju je iznio JAR.

“Nijedno ljudsko biće koje voli mir ne može ignorirati pokolj koji se vodi protiv Palestinaca u Gazi”, navodi se.

U saopćenju se tvrdi da je Njemačka počinila prvi genocid u 20. stoljeću u Namibiji između 1904. i 1908. godine, u kojem su deseci hiljada nedužnih Namibijaca umrli u najnehumanijim i najbrutalnijim uslovima.

“Njemačka ne može moralno izraziti predanost Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv genocida, uključujući iskupljenje za genocid u Namibiji, dok podržava ekvivalent holokausta i genocida u Gazi”, reklo je Predsjedništvo.

“Predsjednik Geingob apelira na njemačku vladu da preispita svoju nepravovremenu odluku da intervenira kao treća strana u odbrani i podršci genocidnih djela Izraela pred ICJ-om.”

Njemački zločini u Namibiji

Njemačke kolonijalne snage su između 1904. i 1908. godine izvršile zločine u Namibiji protiv domorodačkih naroda Herero i Nama.

Ubistva su bila dio njemačke kampanje kolektivnog kažnjavanja koja se danas priznaje kao prvi genocid u 20. stoljeću.

ICJ će vjerovatno predstaviti privremenu mjeru u nadolazećim danima, ali za konačnu presudu trebat će godine.

JAR je pozvao sud da naredi trenutni prekid izraelske razorne vojne ofanzive u Gazi.

Konvencija o genocidu iz 1948, donesena nakon masovnog ubistva Jevreja u nacističkom holokaustu, definira genocid kao “djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

JAR je podnio tužbu ICJ-u 19. decebra, optužujući Izrael za genocidna djela u Gazi.

Nekoliko zemalja i međunarodnih organizacija podržalo je JAR u njegovom slučaju, dok je Izrael dobio podršku SAD-a, svog glavnog dobavljača oružja i bliskog saveznika.

Nekoliko globalnih organizacija, uključujući Human Rights Watch, utvrdilo je da je Izrael uključen u ratne zločine u Gazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije