Turska izvršila zračne napade na kurdske borce u Iraku i Siriji

Napadi su uslijedili nakon što je u petak, u napadu na tursku vojnu bazu u Iraku, ubijeno devet turskih vojnika.

Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje vjeruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (EPA)

Turska je izvela zračne napade na kurdske borce u susjednom Iraku i Siriji, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Ovi napadi dogodili su se nakon što je u petak, u napadu na tursku vojnu bazu u Iraku, ubijeno devet turskih vojnika, prenosi Tanjug.

U petak uvečer, kurdski napadači su pokušali da se infiltriraju u tursku vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na sjeveru Iraka, ubivši pet vojnika. Još četvero je preminulo kasnije od teških povreda, a tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je također ubijeno 15 boraca.

Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje vjeruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja je vodila pobune protiv Turske od 1980-ih.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je avion turske avijacije gađao mete u mjestima Metina, Hakurk, Gara i Qandil u sjevernom Iraku, ali nije preciziralo koja područja u Siriji.

Racije u turskim provincijama

U saopštenju se navodi da su borbeni avioni uništili pećine, bunkere, skloništa i naftna postrojenja “kako bi eliminisali terorističke napade na naš narod i snage sigurnosti i da bi osigurali našu graničnu sigurnost”. Ministarstvo je dodalo da su mnogi kurdski militanti ubijeni u napadima. “Borit ćemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i van naših granica”, napisao je Hakan Fidan, ministar vanjskih poslova Turske, u objavi na platformi X.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Yerlikaya saopštio je da je policija uhapsila 113 osoba osumnjičenih za veze sa PKK-om poslije racija u 32 turske provincije.

Nije bilo komentara PKK-a, vlade u Bagdadu ili administracije u poluautonomnoj sjevernom kurdskoj regiji u Iraku povodom ovog napada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada