Medvedev zaprijetio Ukrajini nuklearnim odgovorom

Svaki ukrajinski napad na mjesta odakle se lansiraju ruske rakete bi mogao da izazove nuklearni odgovor Moskve, kazao je bivši ruski predsjednik Dimitri Medvedev.

Medvedev (lijevo) je sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije (Reuters)

Bivši ruski predsjednik Dimitri Medvedev upozorio je da bi svaki ukrajinski napad na mjesta odakle se lansiraju ruske rakete mogao da izazove nuklearni odgovor Moskve.

Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je da neki ukrajinski vojni komandanti razmatraju gađanje tih mjesta unutar Rusije raketama dugog dometa koje im je isporučio Zapad, prenosi Beta agenciju Reuters.

On nije imenovao komandante niti rekao više detalja o navodnom planu, a iz Ukrajine nije bilo reakcije na njegovu prijetnju.

‘Nuklearno odvraćanje’

“Šta to znači? To znači samo jedno – oni riskiraju da izazovu paragraf 19 osnova ruske državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Paragraf 19 ruske nuklearne doktrine iz 2020. postavlja uvjete pod kojima bi ruski predsjednik razmatrao upotrebu nuklearnog oružja, uglavnom kao odgovor na napad nuklearnim ili nekim drugim oružjem za masovno uništenje.

On se međutim odnosi i na upotrebu konvencionalnog oružja protiv Rusije “ako joj je njime ugroženo postojanje”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada