Kremlj kaže da SAD vrši pritisak na Evropu zbog ruske imovine

Glavni dio ruske imovine je u Evropi, a ne u SAD-u, zbog čega Amerikanci vrše pritisak na Evropljane, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sadašnja administracija američkog predsjednika Joea Bidena aktivno vrši pritisak na druge nacije, pozivajući ih da zaplijene rusku imovinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Fena)

Sadašnja administracija američkog predsjednika Joea Bidena aktivno vrši pritisak na druge nacije, pozivajući ih da zaplijene rusku imovinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javlja Anadolija.

Komentarišući medijske izvještaje u kojima se tvrdi da je administracija Joea Bidena podržala izmjene i dopune zakona koji su napravljeni kako bi zapljena ruskog zamrznutog novca bila legalna, Peskov je rekao da je to jedan od načina da podstaknu promjene u Evropi.

“Oni [Bidenova administracija] uglavnom pokušavaju izvršiti pritisak na Evropljane. Ovo je vrlo paradoksalna situacija, jer je glavni dio naše imovine u Evropi, a ne u Sjedinjenim Američkim Državama. I, kao i uvijek, Amerikanci žele da ohrabre Evropljane da preduzmu nezakonite radnje”, rekao je Peskov za rusku državnu novinsku agenciju RIA.

Peskov je rekao da će evropske zemlje biti suočene sa gubicima, kaznama i pravnim posljedicama ako nasjednu na trikove Bijele kuće.

Zamrznuto više od 300 milijardi eura

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Evropska unija i zemlje G-7 zamrznule su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u vrijednosti od preko 300 milijardi eura.

Oko 200 milijardi eura nalazi se u EU, uglavnom na računima “Euroclear Belgium”.

Krajem prošle godine Financial Times je objavio da Evropska komisija namjerava dio zamrznute ruske imovine iskoristiti za pomoć Ukrajini.

List navodi da je ovakav prijedlog predstavljen u ljeto 2023, ali su pojedine članice Evropske unije i Evropska centralna banka izrazile sumnju u njegovu pravnu i finansijsku održivost.

Međutim, problemi sa prikupljanjem pomoći za Kijev dali su novi podsticaj pokušajima da se za to koriste prihodi od „zamrznutih“ ruskih sredstava.

Izvor: Agencije