Izraelski rezervisti: Ono što političari i mediji govore o Gazi, daleko je od stvarnosti

Vojni dopisnik Nir Dvori napao je one koji kritiziraju vojno osoblje, rekavši: ‘Oni koji govore o lošem učinku vojske treba da odu u Pojas Gaze i vide aktivnosti vojske.’

Regrutkinja u rezervi Omer Betsinyash je jedna od onih koji pozivaju na proteste rezervnih vojnika (Al Jazeera)

U intervjuu medijima u zemlji, izraelska rezervistkinja rekla je da političari i mediji u Izraelu promovišu narativ o onome što se dešava u Pojasu Gaze koji je daleko od stvarnosti, dok je jedan od doseljenika optužio premijera Benjamina Netanyahua za demontažu izraelskog društva, te da gubi svoju političku moć.

Regrutkinja u rezervi Omer Betsinyash – jedna od onih koji pozivaju na proteste rezervnih vojnika – rekla je da njeno pozivanje na proteste nema političke konotacije, već je isključivo rezultat njenog prisustva na terenu i jasnog viđenja stvari, koje su potpuno kontradiktorne onome što iznose političari i mediji, kako je rekla.

Ona je dodala: “Ako nastavimo istim putem kojim se trenutno krećemo, mi, zapravo, idemo ka samoubistvu i nadam se da oni koji sjede ovdje (u studiju), ili me gledaju kod kuće, znaju da vodimo egzistencijalni rat.”

Betsinyash je naglasila da Izrael mora promijeniti svoju politiku, donijeti hrabre odluke i ne vraćati se na ono što je pokušao u prošlosti uraditi, jer to znači da se kreće ka neuspjehu.

Nastavila je: “Govorimo o vraćanju kidnapovanih (zarobljenika), ali također, moramo vratiti i sigurnost.”

Pritisak na vladu

U međuvremenu, vojni dopisnik Nir Dvori napao je one koji kritikuju vojno osoblje, rekavši: “Oni koji govore o lošem učinku vojske treba da odu u Pojas Gaze i vide aktivnosti vojske.”

Betsinyash je na ovo odgovorila da ona, zapravo, dolazi sa terena nakon što je čula istu ovu (njenu) priču od vojnika i mnogih, dodajući: “Moramo izvršiti pritisak na vladu da djeluje realistično”.

Doseljenik iz Sderota, Yaakov Itah, rekao je da Netanyahu mora otići, dodajući: “Kod kuće sam odgojen na cionizmu. Vi nam se svetite. Ostavite nas.”

Dodao je: “Premijer nas je zanemario, demontirao nas i ubio našu djecu. Nemamo više snage. Pocijepani smo”. Optužio je Netanyahua da je “demontirao društvenu situaciju u Izraelu”.

Itah je nastavio: “Već 20 godina govorim, ‘Nema problema’. Dobio sam djecu pod udarima projektila Qassama (vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas), a sada će ih (moju djecu) Netanyahu, ili ubiti, ili dovesti do ludila.”

Začepljena usta

Channel 13 objavio je dio studentskih demonstracija protiv Yael Ayalon, direktorice srednje škole Ironi u Tel Avivu, jer je dijelila letke pozivajući na iznošenje u javnost patnji kroz koje prolazi Gaza.

Ayalon je pod istragom, ali je vraćena na posao, no, kada je krenula u školu, učenici su je napali.

Komentarišući ovu fotografiju, jedan od gostiju je rekao da ponašanje studenata potvrđuje da Izrael živi u stanju ušutkivanja ljudi na univerzitetima zbog straha, ističući da su studenti Univerziteta u Tel Avivu bili spriječeni da postavljaju antiratne plakate.

Gost je upitao: “Zašto se to dešava? Zar univerziteti nisu mjesto gdje studenti mogu da iznose svoje mišljenje? Zašto zabranjuju diskusiju?”

Izvor: Al Jazeera