Rumunija pronašla dijelove još jednog ruskog drona na svom teritoriju

U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumuniju, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.

Rumunska mornarica patrolira deltom Dunava u blizini ukrajinske granice (EPA)

Dijelovi nove bespilotne letjelice, slične onima koje koristi ruska vojska, pronađeni su na rumunskom tlu, saopćilo je u subotu rumunsko ministarstvo odbrane, a predsjednik Klaus Iohannis rekao je da to ukazuje da je došlo do neprihvatljive povrede rumunskog zračnog prostora.

U saopćenju Iohannis je rekao da je obavijestio generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o dijelovima drona, drugog koji se srušio na rumunski teritorij ove sedmice, i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost saveza s Rumunijom.

“Identifikacija novih fragmenata drona na teritoriju Rumunije u blizini granice s Ukrajinom ukazuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunije, države članice NATO-a, sa stvarnim rizicima za sigurnost rumunskih građana u tom području, “ rekao je Iohannis.

Blizina ukrajinske granice

Rusija je u posljednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu Reni, Izmail i Kiliju.

One se nalaze manje od 500 metara od rumunskog teritorija i u vidokrugu su stanovnika rumunskih gradova s druge strane rijeke.

U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumuniju, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.

Ukrajina je prva objavila informaciju, ali Rumunija je to odmah demantirala. Kasnije je priznala da su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi drona.

NATO je tada procijenio da se radi o incidentu, a ne o namjeri Rusije.

Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela u rijetko naseljenoj delti Dunava.

Izvor: Agencije