Nivo tricija u morskoj vodi kod Fukushime ispod ograničenja

Japan je krajem augusta počeo ispuštati pročišćenu vodu za hlađenje iz ruševina elektrane, uprkos protivljenju lokalnih ribara, ekologa i nekih stranih vlada.

Budući da ponestaje prostora, voda koja hladi reaktore elektrane Fukushima se cijevima odvodi u okean nakon što je filtrirana i razrijeđena (Reuters)

Ispitivanja morske vode oko uništene japanske nuklearne elektrane Fukushime potvrdila su da je nivo tricija ispod operativnog ograničenja zemlje, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Japan je krajem augusta počeo ispuštati pročišćenu vodu za hlađenje iz ruševina u more, uprkos protivljenju lokalnih ribara, ekologa i nekih stranih vlada.

IAEA je rekla da je osoblje u Japanu uzelo uzorke morske vode na nekoliko lokacija unutar tri kilometra od mjesta, na moru i uz obalu.

Uzorci koje je agencija ispitala pokazali su da su “u skladu s vrijednostima” koje je prijavio operater Tepco i japansko ministarstvo okoliša.

Elektrana urušena 2011, ali se i dalje mora hladiti

Elektrana je pretrpjela topljenje jezgre 2011. godine kao posljedicu zemljotresa i cunamija. Reaktori, iako ugašeni, i dalje se moraju hladiti vodom pohranjenom u spremnicima, podsjeća dpa a prenosi Hina.

Budući da im ponestaje prostora, voda se cijevima odvodi u okean nakon što je filtrirana i razrijeđena morskom vodom.

Očekuje se da će zbrinjavanje 1,3 miliona tona vode trajati trideset godina.

Prema IAEA-i, ispuštanje vode nije opasno za ljude i okoliš.

IAEA je prikupljala morske uzorke u vodama kod Fukushime tokom proteklog desetljeća, na zahtjev japanske vlade.

Izvor: Agencije