Direktor FBI: I dalje prevelik broj ruskih špijuna u SAD-u

SAD napravio pozitivne i značajne korake u smanjenju veličine otiska ruskih obavještajaca u Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je direktor FBI-a.

Direktor FBI-a Christopher Wray smatra da uprkos velikim naporima u SAD-u još uvijek veliki broj ruških špijuna (Getty Images)

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray izjavio je da je broj ruskih špijuna na teritoriji SAD-a “i dalje prevelik” i pored napora da budu izbačeni, prenosi CNN.

“Tradicionalna prijetnja od ruske kontrašpijunaže i dalje predstavlja veliku prijetnju”, rekao je Wray tokom obraćanja u Muzeju špijunaže (Spy Museum) u Washingtonu, prenosi Tanjug.

On je rekao da je “otisak ruske obavještajne službe”, a pod tim, kako je objasnio, misli na obavještajne zvaničnike, “još uvijek prevelik u Sjedinjenim Američkim Državama”.

To je “nešto protiv čega se stalno susrećemo i pokušavamo da blokiramo, spriječimo i poremetimo na svaki mogući način”, rekao je direktor FBI-a.

Veliki broj protjeranih

SAD su 2018. godine protjerale 60 ruskih diplomata koje je Washington okarakterisao kao obavještajne agente i naložile zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu, u okviru odgovora na navodno trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj, za koje su SAD optužile Moskvu.

Prošle godine, holandska obavještajna agencija je identifikovala ruskog vojnog obavještajca koji je studirao na prestižnoj američkoj školi za međunarodne studije Johns Hopkins.

“Reći ću da je, tokom posljednjih nekoliko godina, SAD napravio pozitivne i značajne korake u smanjenju veličine otiska ruskih obavještajaca u Sjedinjenim Američkim Državama, zapravo ih izbacivši”, rekao je Wray.

Izvor: Agencije