Rumunija planira zaštitne mjere za stanovnike uz ukrajinsku granicu

U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumuniju, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, treći lijevo, tokom posjete selu uz Dunav blizu ukrajinske granice, u srijedu, 6. septembra 2023. [AP]

Nakon ruskih napada na granično područje između Ukrajine i Rumunije, vlada u Bukureštu planira zaštitne mjere za stanovnike u tom području.

Prema odluci Nacionalnog odbora za vanredna stanja, u rizičnom mjestu uz Dunav otvorit će se skloništa i uspostaviti mehanizmi za uzbunjivanje na opasnost iz zraka, prenijela je agencija Agerpres.

Rusija je u posljednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu Reni, Izmail i Kiliju. One se nalaze manje od 500 metara od rumunskog teritorija i u vidokrugu su stanovnika rumunskih gradova s druge strane rijeke, piše dpa a prenosi Hina.

Krhotine ruskog drona

U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumuniju, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.

Ukrajina je prva objavila informaciju, no Rumunija je to odmah demantirala. Kasnije je priznala da su na njenoj teritoriji pronađeni dijelovi bespilotnih letjelica.

NATO je procijenio da se radi o incidentu, a ne o namjeri Rusije.

Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela uz ovaj dio Dunava.

 

Izvor: Agencije