Klimatske promjene potiču toplinske valove

Od juna do augusta 2023., približno 3,8 milijardi ljudi doživjelo je najmanje 30 dana ekstremnih vrućina.

Uloga klimatskih promjena bila je tri do četiri puta snažnija u toplinskim valovima u najmanje razvijenim državama i malim otočnim nacijama nego u zemljama grupe G20 (Reuters)

Rekordne temperature izmjerene na sjevernoj hemisferi ovog ljeta posljedica su klimatskih promjena, zaključak je novog istraživanja, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Istraživanje nevladine organizacije Climate Central, koje se odnosi na period od juna do augusta 2023. godine, pokazalo je da su emisije stakleničkih plinova od početka industrijskog doba učinile vjerovatnijim toplinske valove koji su pogodili Aziju, Afriku, Europu i Sjevernu Ameriku.

U tom razdoblju, gotovo polovina svjetskog stanovništva, odnosno približno 3,8 milijardi ljudi, doživjela je najmanje 30 dana ekstremnih vrućina koje su pogoršale klimatske promjene.

“Gotovo niko na planeti nije izbjegao utjecaj globalnog zagrijavanja u posljednja tri mjeseca”, rekao je Andrew Pershing, potpredsjednik za nauku te nevladine organizacije.

Pitanje odgovornosti

“U svakoj od država koje smo analizirali, naročito na južnoj hemisferi gdje je najhladnije doba godine, primijetili smo temperature koje bi se teško dogodile, čak ne bi bile moguće, bez klimatskih promjena koje je izazvao čovjek. Zagađenje zbog emisija CO2 očito je odgovorno za toplinske rekorde ove sezone.”

Uloga klimatskih promjena bila je tri do četiri puta snažnija u toplinskim valovima u najmanje razvijenim državama i malim otočnim nacijama nego u zemljama grupe G20, koje su daleko bogatije, rekao je.

Neke države “snose veću odgovornost za klimatske promjene i zagađenje koji potiču vrućinu koju svi u ovom trenutku podnosimo”, upozorio je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada