G20 daje Afričkoj uniji isti status kao Evropskoj uniji

Taj bi potez Afričkoj uniji, kontinentalnom tijelu od 55 država članica, dao isti status kao i Evropskoj uniji, u odnosu na njezin aktuelni status “pozvane međunarodne organizacije.

G20 trenutno se sastoji od 19 zemalja i Evropske unije (Reuters)

Grupa G20 pristala je primiti Afričku uniju kao stalnu članicu, objavio je Bloomberg News pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, prenosi Hina.

Taj bi potez Afričkoj uniji, kontinentalnom tijelu od 55 država članica, dao isti status kao i Evropskoj uniji, u odnosu na njezin aktuelni status “pozvane međunarodne organizacije”, dodaje se.

Indijski premijer Narendra Modi predložio je čelnicima grupe G20 u pismu u junu da Afrička unija dobije punopravno i stalno članstvo u bloku na nadolazećem samitu u indijskoj prijestolnici.

Grupa G20 trenutno se sastoji od 19 zemalja i Evropske unije.

Podrška članstvu

G20 je ove godine pozvao devet zemalja koje nisu članice grupe, uključujući Bangladeš, Singapur, Španiju i Nigeriju, kao i međunarodne organizacije – Ujedinjene narode, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond na samit koji će se održati za vikend u New Delhiju.

Očekuje se da će čelnici grupe G20 tu odluku objaviti na samitu, navodi Bloomberg.

Zemlje poput Njemačke, Brazila i Kanade izrazile su podršku članstvu Afričke unije u G20.

Grupa G20 je međuvladin forum najrazvijenijih ekonomija i ekonomija u razvoju. Članice predstavljaju oko 85 posto globalnog BDP-a, više od 75 posto globalne trgovine i oko dvije trećine svjetske populacije.

Izvor: Agencije