Zašto bi se Kim i Putin željeli susresti?

Moskva nastoji zaustaviti kontraofanzivu Ukrajine, dok Pjongjang zadržava tempo testiranja projektila.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un mogao bi otputovati u Rusiju na samit sa predsjednikom Vladimirom Putinom (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un mogao bi otputovati u Rusiju na samit sa predsjednikom Vladimirom Putinom, tvrdi američki zvaničnik.

Moguće putovanje značilo bi produbljivanje saradnje, budući da su dva izolirana čelnika u odvojenim sukobima sa Washingtonom.

Američki zvaničnici također su rekli da Rusija nastoji kupiti municiju od Sjeverne Koreje kako bi popunila rezerve iscrpljene ratom u Ukrajini.

Zauzvrat, kažu stručnjaci, Sjeverna Koreja će vjerojatno željeti isporuke hrane i energije te prenos sofisticiranih tehnologija oružja.

Sastanak s Putinom bio bi Kimov prvi samit sa stranim čelnikom otkako je Sjeverna Koreja zatvorila granice u januaru 2020. Prvi put su se sastali u aprilu 2019, dva mjeseca nakon što je Kimova nuklearna diplomatija sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom propala.

Evo naznaka šta bi Kimov mogući susret sa Putinom mogao značiti.

Što Rusija želi od Sjeverne Koreje?

Od prošle godine američki dužnosnici sumnjaju da Sjeverna Koreja Rusiji isporučuje artiljerijske granate, rakete i drugu municiju, većinom vjerovatno kopije municije iz sovjetske ere.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao je u Pjongjang u julu i zatražio od Kima da pošalje više municije Rusiji, prema američkim zvaničnicim.

“Rusiji su hitno potrebne [ratne zalihe]. Ako nisu, kako bi ministar odbrane moćne zemlje u ratu mogao doći u malu zemlju poput Sjeverne Koreje?“, zapitaao je Kim Taewoo, bivši voditelj Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu.

Rekao je da je Šojgu prvi ruski ministar odbrane koji je posjetio Sjevernu Koreju od raspada SSSR-a 1991. godine.

Pavel Felgenhauer, odbrambeni i vojni analitičar, rekao je za Al Jazeeru da je Pjongjang u idealnoj poziciji da opskrbi Rusiju oružjem.

“Sjeverna Koreja nije napustila Hladni rat. Još uvijek ima tu proizvodnju i ima iste sovjetske/ruske kopije, tako da to Rusiji zapravo može dati stvari koje su ruskoj vojsci potrebne na prvoj liniji”, rekao je Felgenhauer.

Kupovina municije od Sjeverne Koreje predstavljala bi kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda koje je podržala Rusija, a koje zabranjuju svu trgovinu oružjem s tom izoliranom zemljom.

Ali sada kada se suočava sa međunarodnim sankcijama i kontrolom izvoza zbog rata u Ukrajini, Rusija traži oružje od drugih zemalja pod sankcijama, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Sjeverna Koreja ima velika skladišta municije, ali Cha Du Hyeogn, analitičar na Institutu za političke studije Asan u Seulu, sumnja može li brzo poslati značajne količine u Rusiju jer uska kopnena veza između zemalja može podnijeti samo ograničenu količinu željezničkog saobraćaja.

Šta Kim želi zauzvrat?

Kimovi prioriteti bili bi isporuka pomoći, prestiž i vojna tehnologija, rekli su stručnjaci.

“To bi bio pobjednički dogovor za oboje, budući da je Putin stjeran u ćošak zbog iscrpljenog inventara oružja, dok se Kim suočava sa pritiskom trilateralne saradnje Južne Koreje, SAD-a i Japana”, govori Nam Sung-wook, bivši direktor Instituta za nacionalnu sigurnosnu strategiju, think-tanka kojim upravlja južnokorejska obavještajna agencija.

“Njihove potrebe sada su savršeno usklađene.”

Zatvaranje granica u doba pandemije ostavilo je Sjevernu Koreju u teškim ekonomskim teškoćama, a Kim će vjerovatno tražiti opskrbu hranom i energijom kako bi riješio probleme.

Bong Youngshik, naučni saradnik na Institutu za sjevernokorejske studije Univerziteta Yonsei, rekao je da je sporazum o pomoći oružje za hranu vjerovatan ako se sastanak održi.

“Sama činjenica da je sastanak na vrhu potreban ovim zemljama kako bi se finalizirala razmjena znači da postoji mnogo detalja koje treba doraditi i dogovoriti na najvišim nivoima vlasti”, rekao je Youngshik za Al Jazeeru.

“Najvjerovatniji scenario bio bi da Rusija pruži pomoć u hrani, a Sjeverna Koreja nastavi biti aktivna u razmatranju sporazuma o oružju s Rusijom”, rekao je.

Kim će vjerovatno također govoriti o širenju odnosa s Moskvom kao znaku da zemlja prevladava godine izolacije. Sjevernokorejski čelnici dugo su cijenili sastanke licem u lice sa svjetskim čelnicima kao znake međunarodne važnosti, kao i u domaće propagandne svrhe.

Kim vjerovatno također traži rusku tehnologiju kako bi podržao svoje planove za izgradnju visokotehnoloških sistema naoružanja kao što su moćne rakete dugog dometa, hipersonično balističko oružje, podmornice na nuklearni pogon i špijunski sateliti, rekao je Hong Min, analitičar pri Korejskom institutu za nacionlno ujedinjenje iz Seula.

Nije jasno da li bi Rusija bila voljna Sjevernoj Koreji osigurati napredne tehnologije povezane s nuklearnim oružjem i ICBM raketama, rekao je Cha.

Rusija je uvijek strogo čuvala svoje najvažnije tehnologije naoružanja, čak i od ključnih partnera poput Kine, rekao je.

Koliko bi se dvije zemlje mogle približiti?

Također je nejasno koliko bi daleko mogla ići vojna saradnja Kima i Putina, ali svaki znak otopljenja odnosa zabrinut će suparnike poput SAD-a i Južne Koreje.

Rusija nastoji ugušiti ukrajinsku kontraofanzivu i produžiti rat, dok Sjeverna Koreja nastavlja rekordan tempo testiranja projektila u znak protesta protiv poteza SAD-a da ojača svoje vojne saveze sa Južnom Korejom i Japanom.

Šojgu je u ponedjeljak rekao novinarima da Rusija i Sjeverna Koreja razmatraju mogućnost bilateralne vojne vježbe. Ranije je južnokorejska obavještajna agencija rekla zastupnicima da se čini da je Šojgu predložio trilateralnu vježbi koja uključuje Kinu.

Kako god, to bi bile prve zajedničke vojne vježbe Sjevera sa stranom zemljom od kraja Korejskog rata 1950-53. Zemlja je izbjegavala obuku sa stranom vojskom u skladu sa svojom službenom filozofijom “juche”, ili “samodovoljnost”.

Felgenhauer je rekao da je “moguće” da će Putin sljedeće sedmice posjetiti Vladivostok na ekonomskom forumu i sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom na njegovim marginama.

“Trenutno se čini da odnosi između Moskve i Pjongjanga cvjetaju, obje strane imaju šta ponuditi jedna drugoj, a obje su strane pod pritiskom Zapada i sankcijama, pa se čini da su prirodni saveznici”, rekao je.

Kim Taewoo rekao je da bi proširenje sigurnosne saradnje Južne Koreje, SAD-a i Japana moglo potaknuti Kim Jong-una da prekine taj tabu i po prvi put održi vježbe s Rusijom i Kinom.

Ali Nam, koji je sada profesor na Univezitetu Koreja, rekao je da Sjeverna Koreja vjerovatno neće prihvatiti ponudu, jer bi je to mogla načiniti još ovisnijom o Kini i Rusiji.

Park Won Gon, profesor na ženskom Univerzitetu Ewha u Seulu, rekao je da je prerano prognozirati šta bi Kimova diplomatija mogla postići, izuzev pokazivanja prkosa prema SAD-u.

“U svakom slučaju, Sjeverna Koreja i Rusija moraju pokazati da rade zajedno, da pojačavaju ovu saradnju”, rekao je Park.

“Jasno je da postoje praktična područja saradnje, ali i neki simbolični aspekti koje žele pokazati SAD-u.”

Izvor: Al Jazeera i agencije