Ljeto 2023. najtoplije otkako se bilježe vremenske prilike

Klimatska kriza i fenomen El Nino podigli su temperature i izazvali ekstremne vremenske prilike širom svijeta.

U junu, julu i augustu prosječna globalna temperatura dostigla je 16,77 stepeni Celzija (EPA)

Ljeto 2023. godine bilo je najtoplije ikada zabilježeno, pošto su klimatska kriza i fenomen El Nino podigli temperature i izazvali ekstremne vremenske prilike širom svijeta.

U junu, julu i augustu, prosječna globalna temperatura dostigla je 16,77 stepeni Celzija, što je 0,66 stepeni iznad prosjeka za period od 1991. do 2020. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Guardian.

Podaci iz Službe za klimatske promjene Evropske unije, Copernicus (C3S), pokazali su da je august bio za 1,5 stepeni topliji od predindustrijskog prosjeka za period od 1850. do 1900. godine.

Okeani su posebno vrući posljednjih mjeseci, pošto je svakog augustovskog dana globalna prosječna temperatura površine mora nadmašila prethodni rekord postavljen u martu 2016. godine, kada se također dogodio fenomen El Nino.

Rekordna temperatura Atlantskog okeana

Temperatura u sjevernom Atlantskom okeanu dostigla je novi rekord od 25,19 stepeni Celzija 31. augusta.

”Globalni temperaturni rekordi nastavljaju padati u 2023. godini, s najtoplijim augustom nakon najtoplijeg jula i juna, što je dovelo do najtoplijeg borealnog ljeta u našim podacima koji sežu do 1940. godine. Nalazi su zasnovani na kompjuterskoj analizi milijardi mjerenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom svijeta”, rekla je predstavnica C3S Samantha Burgess.

Toplotni valovi, požari i poplave uništili su živote i sredstva za život širom svijeta, od Sjeverne i Južne Amerike, do Evrope, Indije, Japana i Kine.

Izvor: Agencije