Ko je Jacob Lew, Bidenov kandidat za američkog ambasadora u Izraelu?

Lew, otvoreni pobornik Izraela i bivši sekretar američkog trezora, ima veliko iskustvo u vladi.

Jacob Lew je služio na visokim pozicijama američke vlade za vrijeme Clintonove i Obamine administracije [Ng Han Guan/AP]

Američki predsjednik Joe Biden imenovao je bivšeg ministra finansija Jacoba Lewa za sljedećeg ambasadora u Izraelu, dok Sjedinjene Američke Države nastoje produbiti veze sa svojim glavnim bliskoistočnim saveznikom.

Bijela kuća je objavila Lewovu nominaciju u utorak, nekoliko mjeseci nakon što je Tom Nides – bivši izaslanik u Izraelu – podnio ostavku na tu funkciju.

Imenovanje Lewa još treba potvrditi Senat pod kontrolom demokrata, gdje republikanski zastupnici koriste proceduralne prepreke kako bi odgodili i blokirali kandidate Bidenove administracije.

“Predsjednik Joe Biden objavio je nominaciju Jacoba Lewa za ambasadora u Državi Izrael”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Lew, koji je bio na visokim državnim pozicijama u administracijama demokratskih predsjednika Billa Clintona i Baracka Obame, otvoreni je pristalica Izraela.

Otvoreni pristalica Izraela

U objavi na društvenim mrežama u utorak, izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen pozdravio je Lewovo imenovanje za ambasadora u “zemlji koju tako dobro poznaje”.

“Radujemo se što ćemo raditi s vama u duhu naše bliske saradnje i savezništva,” rekao je Cohen.

Lewova nominacija dolazi u trenutku kada SAD radi na osiguravanju formalnih diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Bidenova administracija također se zalaže za uključivanje Izraela u Program ukidanja viza, koji bi Izraelcima omogućio da putuju bez viza u SAD uprkos nastavku izraelskog maltretiranja Palestinaca.

Prije nego što je imenovan za ministra finansija 2013, Lew je bio šef kabineta Obamine administracije u Bijeloj kući. Služio je i kao direktor Ureda za upravljanje i budžet (OMB) i u vrijeme Clintona i u vrijeme Obame.

Lew je također ranije insistirao na tome da je sporazum s Iranom – koji je poništio bivši predsjednik Donald Trump 2018. – bio dobar za Izrael.

Pukotine u američko-izraelskim odnosima

Ali u američko-izraelskim odnosima su se nedavno pojavila trvenja, a Biden je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog revizije pravosuđa za koju kritičari kažu da bi oslabila sudove i vladavinu zakona u Izraelu.

Američki State Department je također redovno izražavao kritike Netanyahuove politike protiv Palestinaca, uključujući širenje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ipak, zvaničnici Bidenove administracije često naglašavaju da je posvećenost SAD-a Izraelu „čelična“.

Izvor: Al Jazeera