Japan: Zabrana morskih plodova u Kini ‘potpuno neprihvatljiva’

Japan je krajem augusta počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushime u Tihi okean, što je potez koji je Kina oštro kritizirala.

Nuklearna elektrana Fukushima oštećena je nakon razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine (EPA)

Japan je poručio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) da je kineska zabrana japanske morske hrane nakon ispuštanja pročišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima “potpuno neprihvatljiva”, saopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.

U protuargumentu kineskoj obavijesti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji od 31. augusta o mjerama obustave japanskog uvoza vodenih proizvoda koje su započele prošlog mjeseca, Japan je rekao da će objasniti svoje stavove relevantnim odborima WTO-a i pozvao Kinu da odmah povuče tu akciju, prenosi Hina.

Neki japanski dužnosnici nagovijestili su mogućnost podnošenja pritužbe WTO-u zbog kineske zabrane uvoza plodova mora, za koju je američki ambasador u Japanu prošle sedmice rekao da je nešto što će Sjedinjene Američke Države podržati.

U odvojenom saopćenju u ponedjeljak, japansko Ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je Japan također zatražio od Kine da održi razgovore o zabrani uvoza vezanoj uz Fukushimu prema uvjetima trgovinskog sporazuma Regionalnoga sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

“Japan se nada da će Kina održati razgovore s japanskom stranom što je prije moguće i ponovno ispitati svoje mjere u skladu sa svojim obavezama prema Sporazumu RCEP”, rečeno je.

UN dao zeleno svjetlo

Japan je u krajem augusta počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushime u Tihi okean, što je potez koji je Kina nanovo oštro kritizirala nazvavši ga “sebičnim i neodgovornim”, prenosi Hina.

Ispuštanje, koje je prije dvije godine odobrila japanska vlada, a agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju mu dala zeleno svjetlo, ključan je korak u dugom i teškom postupku razgradnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

Kompanija Tokyo Electric Power (Tepco), koja upravlja elektranom, rekla da nije pronašla nikakve nepravilnosti pumpe ili okolnih postrojenja.

Međutim, Kina je uoči ispuštanja izrazila svoj bijes.

Glasnogovornik kineske službe za nuklearnu sigurnost nazvao je japansku vladu “krajnje sebičnom i neodgovornom pri nasilnom započinjanju ispuštanja čime vlastite sebične interese stavlja iznad dobrobiti za cijelo čovječanstvo”.

Kina je također rekla da će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitila morski okoliš, sigurnost hrane i javno zdravlje te da će povećati nadzor nad nivoima radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja. Također je zabranila uvoz svih morskih plodova iz Japana.

Tokio je zauzvrat kritizirao Kinu zbog širenja “naučno neutemeljenih tvrdnji”. Japan drži da je ispuštanje vode sigurno, ističući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također zaključila da je učinak koji će imati na ljude i okoliš “zanemariv”.

Desetljećima dug postupak

Ispuštanje vode je također uznemirilo druge zemlje u regiji, a premijer Cookovih otoka Mark Brown je rekao da iako nauka ide u prilog odluci Japana, regija se može ne složiti glede tog “kompleksnog” pitanja.

Japanske ribarske grupe, čiji je ugled narušen zbog straha od radijacije nakon što je elektranu uništio tsunami, dugo se protive namjeri japanske vlade. Boje se da će dovesti do pada prodaje, uključujući i do ograničenja izvoza na veća tržišta.

Hong Kong i Makau, regije pod kineskom upravom, uvele su zabranu na japanske morske plodove iz pokrajina oko Tokija i Fukushime.

Voda će prvobitno biti ispuštana u manjim količinama te uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje vode volumena 7800 kubnih metara, što otprilike odgovara trima olimpijskim bazenima, odvijat će se tokom 17 dana.

Prema rezultatima testiranja koje je Tepco objavio pred početak ispuštanja, voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri, što je ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije za pitku vodu koja iznosi 10.000 bekerela po litri. Bekerel je mjerna jedinica za radioaktivnost.

Tepco očekuje da će postupak ispuštanja vode, koje ukupno ima više od 1,3 miliona kubičnih tona, trajati 30-ak godina.

Grupe građana izašle su na proteste u Japanu i Južnoj Koreji iako je južnokorejska vlada rekla da prema njenoj procjeni nema problema sa naučnim i tehničkim aspektima ispuštanja.

Elektrana Fukushima Daiichi je uništena u martu 2011. nakon što je ogroman potres magnitude devet izazvao snažan tsunami koji je doveo do otapanja jezgre triju reaktora u elektrani.

Izvor: Agencije