NATO uvježbava opremu za pomorsku sigurnost

Alijansa pokušava ubrzano razviti tehnologije koje otkrivaju sumnjive aktivnosti u realnom vremenu u blizini kritičnih podvodnih infrastrukturnih objekata.

Vježba se održava kod obala Portugala i organizirana je u vrijeme kada Rusija mapira kablove i plinovode zemalja članica kao potencijalne buduće mete (Reuters - Ilustracija)

U okviru vojne vježbe NATO-a, 14 zemalja članica testira morske bespilotne letjelice, senzore i upotrebu vještačke inteligencije (AI).

Iz Alijanse je saopćeno da je 12-dnevna vježba, koja se održava kod obala Portugala, organizirana u vrijeme kada Rusija mapira kablove i plinovode zemalja članica kao potencijalne buduće mete, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

NATO pokušava ubrzano razviti tehnologije koje otkrivaju sumnjive aktivnosti u realnom vremenu u blizini kritičnih podvodnih infrastrukturnih objekata, nakon što su eksplozije kod plinovoda Sjeverni tok prošle godine razotkrile poteškoće u praćenju, ali i pored toga NATO još nije zvanično optužio nekog aktera za sabotažu toka.

Detekcija u realnom vremenu “šalje signal za odvraćanje neprijatelja, bilo da je to Rusija ili neko drugi”, rekao je šef odjela NATO-a za zaštitu podmorske infrastrukture, general Hans-Werner Virman.

Diplomatski ili vojni odgovori

Ako se otkrije loša aktivnost, to omogućava 31 zemlji saveznici NATO-a da razmotri diplomatske ili vojne odgovore, zasnovane na “čvrstom osnovu informacija”, a cilj je da se uoči zlonamjerno ponašanje oko podvodne infrastrukture u trenucima dok se događa i da se te informacije podijele s vladama i privatnim operaterima.

Podmorski kablovi za prenos podataka prenose gotovo 10.000 milijardi dolara finansijskih transakcija svakog dana i oko 95 posto globalnog internet saobraćaja, saopćeno je iz NATO-a,

Osim toga, dvije trećine svjetske nafte i plina se ili vadi na moru ili transportira morem.

Ističući sve veći značaj podmorske sigurnosti, saveznici NATO-a su se u julu složili da uspostave novi pomorski centar za podvodnu kritičnu infrastrukturu u svojoj pomorskoj komandi u Northwoodu, u Velikoj Britaniji, kao i da uspostave mrežu za poboljšanje razmjene informacija između NATO-a, njegovih saveznika i privatnog sektora, kako bi se brzo djelovalo na obavještajne podatke poput onih koje prime senzori ili sistemi vještačke inteligencije.

Izvor: Agencije