Trudeau se izvinio zbog aplauza nacističkom veteranu u kanadskom parlamentu

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota podnio je ostavku, nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

Trudeau se izvinio zbog toga što je predsjednik Donjeg doma u kanadskom parlamentu pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau danas se izvinio zbog toga što je predsjednik Donjeg doma u kanadskom parlamentu pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja tokom sjednice kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, javlja Tanjug.

Trudeau je rekao da mu je posebno žao zbog neprijatne situacije u kojoj se zbog toga našao Zelenski, prenosi Reuters.

“To je bila greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu”, kazao je on.

Trudeau je dodao da svi koji su se zatekli na toj sjednici i aplaudirali duboko žale zbog toga, iako su to učinili nesvjesni konteksta.

Predsjednik Donjeg doma podnio ostavku

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota podnio je juče ostavku, nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

Neposredno nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, poslanici kanadskog parlamenta su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku (98), koga je Rota predstavio kao ratnog heroja i borca za nezavisnost Ukrajine.

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u kojoj se Hunka borio takođe bila poznata kao 14. Wafen-SS divizija “Galicija”, dobrovoljačka jedinica, koja je bila pod komandom nacista.

Izvor: Agencije