Saudijska Arabija najavila razvoj nuklearnog programa

Rijad je posvećen izgradnji vlastitog nuklearnog energetskog programa i obećao je da će omogućiti veći nadzor inspektorima za atomsku energiju.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman Al Saud (Reuters)

Saudijska Arabija saopćila je da je posvećena izgradnji vlastitog nuklearnog energetskog programa i obećala da će omogućiti veći nadzor inspektorima za atomsku energiju.

Ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman Al Saud, izjavio je da Saudijska Arabija prelazi na mnogo snažnije zaštitne mjere i provjere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nego što je to ranije činila.

Prema Protokolu o malim količinama (SKP) agencije, IAEA izuzima zemlje s malo ili nimalo nuklearnog materijala od inspekcija i zahtijeva za transparentnosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBS.

“Kraljevstvo je nedavno donijelo odluku da ukine svoj Protokol o malim količinama i da pređe na provođenje sveobuhvatnog sporazuma o zaštitnim mjerama. Kraljevstvo je, kroz svoju politiku o atomskoj energiji, posvećeno najvišim standardima transparentnosti i pouzdanosti”, rekao je Abdulaziz bin Salman Al Saud tokom obraćanja na godišnjoj konferenciji IAEA u Beču ranije ove sedmice.

Trenutno ima mali nuklearni reaktor

IAEA je posljednjih nekoliko godina pritiskao Saudijsku Arabiju i druge zemlje pomoću SKP-a da pređu na Sporazum o sveobuhvatnim zaštitnim mjerama (CSA).

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je naveo da su te zemlje predstavljale “slabosti”, uslijed globalnih nastojanja da se nuklearni programi ne proširuju.

Saudijska Arabija trenutno ima mali nuklearni reaktor i istraživačku jedinicu uspostavljenu uz pomoć Argentine, koji još nije pušten u rad.

Prelazak na CSA omogućit će Rijadu pristup materijalu potrebnom za nuklearnu fisiju i pokretanje reaktora, što bi Saudijsku Arabiju učinilo drugom arapskom zemljom na svijetu a programom nuklearne energije, poslije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: Agencije