Droga iz laboratorije: Fentanil prijeti i Evropi

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca svake godine.

U SAD-u se sintetičke droge krijumčare iz država poput Meksika (Reuters - Ilustracija)

Evropska unija mora se pripremiti na nagli porast sintetičke droge fentanila, upozorila je Ylva Johansson, evropska komesarka za unutrašnju politiku.

Reakcija je to na upozorenje američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da Evropa ili još nije otkrila problem sa sintetičkim drogama, ili će joj se on uskoro dogoditi, prenosi Hina.

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

Na popratnom događaju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o zdravstvenim i sigurnosnim prijetnjama sintetičkih droga, američki predsjednik Joe Biden pozvao je saveznike da ozbiljno shvate prijetnje uzrokovane fentanilom, kazala je Johansson za Politico.

Ugašene 434 laboratorije

“To je problem koji imate, samo još to ne znate ili je problem koji ćete uskoro imati”, riječi su koje je Blinken u razgovoru o sintetičkim drogama uputio Johansson.

Sjedinjene Američke Države nastoje unaprijed upozoriti svoje saveznike “kako drugi ne bi imali isti problem koji oni imaju”, rekla je Johansson.

Dodala je da fentanil i druge sintetičke droge trenutno ne predstavljaju glavnu opasnost Evropskoj uniji, s obzirom da je kanabis na Starom kontinentu najpoznatija droga, a kokain je ona čija je konzumacija u najvećem porastu.

U odnosu na SAD, gdje se sintetičke droge krijumčare iz država poput Meksika, Evropa ima laboratorijske kapacitete za proizvodnju sintetičkih droga, što bi moglo vrlo lako izazvati krizu, ističe Johansson.

“Kapaciteti za proizvodnju fentanila u EU postoje, imamo ih”, tvrdi ona. “To, naravno, znači da bi proizvodnja mogla krenuti istog trena kad neko odluči početi i zaključi da postoji potražnja.”

U EU su 2021. godine ugašene 434 laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga, prema Evropskom izvještaju o drogama iz ove godine.

‘Moramo biti oprezni i pripremljeni’

Eksperti iz evropske agencije za droge upozorili su ranije ove godine kako bi talibanska zabrana uzgoja maka u Afganistanu mogla drastično smanjiti uvoz heroina u Evropu, što bi moglo dovesti do porasta sintetičkih opijata.

“Moramo biti oprezni i pripremljeni”, upozorava Johansson.

Unija već radi na jačanju mandata svoje agencije za droge, koja se bavi i zdravstvenim i sigurnosnim aspektima nedozvoljenih droga i daje joj mnogo više ovlasti i duplo više resursa, kazala je.

Evropski plan za borbu protiv trgovine drogom, koji je najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u govoru o stanju EU-a, bit će usvojen krajem ove godine, potvrdila je Johansson.

Izvor: Agencije