Rumunija planira kupiti 32 američka borbena aviona F-35

Rumunija, članica EU-a i NATO-a, podigla je ove godine izdvajanja za odbranu na 2,5 posto BDP-a, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Borbeni avioni najnovije generacije F-35 američkog proizvođača Lockheed Martin (Reuters)

Rumunija planira kupiti 32 borbena aviona najnovije generacije F-35 od američkog proizvođača Lockheed Martin, za 6,5 milijardi dolara, saopštilo je ministarstvo odbrane, po sporazumu čiji je okvir objavljen u aprilu.

Nabavku aviona F-35 odobrilo je rumunsko Vrhovno vijeće odbrane u aprilu, a ministarstvo je saopštilo da se čeka odobrenje parlamenta kako bi započelo proces kupovine ove godine, prenosi Tanjug pozivajući se na pisanje Reutersa.

Okvirni dogovor uključuje usluge logistike i obuke, simulatore letenja i municiju zajedno sa avionima, kao i opciju da Rumunija kasnije kupi još 16 istih aviona.

Isporuka aviona tek 2030.

Konačni ugovori vjerovatno neće biti potpisani prije sljedeće godine, a ministar odbrane Angel Tilvar saopštio je ranije da prvi avioni neće biti isporučeni prije 2030. godine.

Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a podigla je ove godine izdvajanja za odbranu na 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda, sa dva posto, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu sa kojom ima zajedničku granicu od 650 kilometara, navodi Reuters.

Prošle godine Rumunija je odlučila kupiti 32 polovna borbena aviona F-16 od Norveške, koje bi pridodala na 17 kupljenih od Portugala u periodu od 2016.

Izvor: Agencije