NI: Obećanje novog ekonomskog kompasa EU-a

U globalnom poretku je prihvaćena neosporna promjena, koja zahtijeva od Evropske uninje da zauzme novi i sasvim drugačiji kurs, piše ‘National Interest’.

Ursula Von der Leyen je istakla da na scenu stupa nova generacija birača (Reuters)

Evropska unija je u junu objavila svoju prvu evropsku strategiju ekonomske sigurnosti, a protekle sedmice je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala snažan govor o stanju Unije.

Jednostavno rečeno, najveći svjetski trgovinski blok ima novi ekonomski kompas i zacrtao je ambiciozan novi kurs.

Uzimajući u obzir ovaj razvoj događaja, teško je pojmiti da je prije nešto više od dvije i po godine Unija bila na ivici pokretanja sveobuhvatnog sporazuma s Kinom o ulaganjima, pišu Valbona Zeneli i Joseph Vann u članku objavljenom na portalu National Interesta (NI).

Nakon sedam godina pregovora i nakon što ga je zagovarala tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, Evropski parlament je mudro zamrznuo taj sporazum.

Nakon ispitivanja nove strategije ekonomske sigurnosti i detaljnih stavki u govoru o stanju Unije Von der Leyen, jasno je da je EU na sasvim drugačijem kursu.

Uloga Kine u podršci Rusiji kao prijetnja

Ništa u našem geopolitičkom svijetu nije statično.

S obzirom da je Unija poznata po birokratiji i promišljenim metodama upravljanjem poslovanja, zanimljivo je da je Unija brzo odgovorila na niz novih izazova.

Teme koje stoje iza strategije sigurnosti i govora o stanju Unije su komplementarne i ocrtavaju pragmatičan pogled na potrebne odgovore EU-a na današnje ekonomske i geopolitičke izazove.

Govor o stanju Unije bio je fokusiran na pragmatizam, a ne na diplomatsku dvosmislenost.

Možda više od bilo kojeg drugog događaja, ruska invazija na Ukrajinu probudila je EU, pišu Zeneli i Vann.

Napori da se odagna neugodna istina o ruskoj aneksiji Krima i polovične sankcije samo su ohrabrili nasilnika u Vladimiru Putinu.

Zloslutni oblaci rata koji su prethodili ruskoj invaziji na Ukrajinu jednako su odbačeni s očajničkom nadom da će to biti blef koji je osmišljen za dobijanje neke vrste ustupaka.

U isto vrijeme, uloga Kine u podršci Rusiji prepoznata je kao prijetnja svjetskom poretku, a posebno EU.

Stanje poricanja je sada gotovo; prihvaćena je neosporna promjena globalnog poretka, koja zahtijeva od EU da zauzme novi i sasvim drugačiji kurs.

Ključni značaj malih i srednjih preduzeća

U globalnoj ekonomiji koja se mijenja, fokus EU-a na jačanje konkurentnosti je inherentno povezan s ekonomskom sigurnošću.

Ipak, da bi Unija bila konkurentna, bitno je da smanjenje rizika bude dio formule.

Osiguravanje otpornosti u svim lancima snabdijevanja radi postizanja veće raznolikosti u vrstama i izvorima ključnih potreba bit će temeljni element za napredak.

Promoviranje tehnološke nadmoći, uz nastojanje da se održe otvorena tržišta, neće biti lako izvesti.

Zato će novu inicijativu predvoditi bivši italijanski premijer Mario Dragi, kako bi Evropu učinio konkurentnom na globalnom tržištu, navodi se u tekstu.

Težina evropskog tržišta u globalnoj ekonomiji smanjena je u posljednjih 20 godina sa 20 posto u 2001. na 14,5 posto u 2023. godini, dok je kineska ekonomija porasla sa sedam na 19 posto.

Jačanje konkurentnosti je ključno, jer se predviđa da će ekonomija EU-a rasti za manje od jedan posto u 2023. godini, u poređenju sa skoro četiri posto prošle godine.

Kao što je Von der Leyen priznala, postoji ključna potreba za promjenama politike kako bi se poboljšala lakoća poslovanja za mala i srednja preduzeća.

Prava okosnica evropske ekonomije, mala i srednja preduzeća, čini više od 99 posto preduzeća i zapošljavaju oko 100 miliona ljudi.

Automatizacija, robotika i vještačka inteligencija

Rješavanje pitanja konkurentnosti zahtijevat će provođenje aktivnosti za rješavanje nedostatka vještina s kojim se suočava 74 posto malih i srednjih preduzeća.

Samo ulaganjem u programe koji razvijaju ljudske talente može se postići i održati inovacija.

Istraživanje i razvoj je još jedna oblast kojoj je potrebna hitna pažnja.

U poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom, koje troše 3,45 posto i 2,4 posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na istraživanje i razvoj, EU troši samo 2,2 posto, ili 328 milijardi dolara.

Kineska potrošnja u istraživanju i razvoju povećala se 11 puta od ranih 2000-ih, dostigavši ​​439 milijardi dolara u 2022. godini.

Nova evropska ulaganja u automatizaciju, robotiku i vještačku inteligenciju pokazat će se dugoročno isplativim, jer će pružiti sigurnost i prosperitet unutar zajednice.

Međutim, ulaganja u istraživanje i razvoj moraju biti strukturirana kao vlasnička investicija u korist EU-a.

S tim u vezi, smanjenje rizika aktivnosti istraživanja i razvoja zahtijeva reviziju svih tekućih sporazuma o istraživanju i razvoju između Kine i zemalja članica EU-a kako bi se zaštitila konkurentnost Unije, pišu Zeneli i Vann.

Kada je riječ o smanjenju rizika u lancima opskrbe u odnosu na Kinu, postoji jasna usklađenost između nove ekonomske doktrine administracije Joea Bidena i prijedloga EU-a da se uspostavi kontrola izvoza određenih tehnologija.

Zapadni Balkan je slaba tačka Evrope

Posebno u oblastima kao što su čista tehnologija, solarna industrija i električna vozila, ove kontrole su bazirane na američkom modelu.

Iako je propis EU-a o direktnim stranim ulaganjima uspostavljen kako bi evropske ekonomije bile bolje opremljene za identifikaciju i ublažavanje rizika od stranih ulaganja po sigurnost i javni red, to je bio direktan odgovor na povećani utjecaj Kine na evropskom tržištu korištenjem nepoštenih praksi i državnih subvencija.

Ostaje da se vidi da li će EU također slijediti vodstvo SAD-a u uspostavljanju mehanizma za provjeru odlaznih investicija, kao što je to učinila za mehanizam provjere ulaznih stranih direktnih investicija.

U 2022. godini svjedočili smo naglom porastu evropskih FDI prema kineskom tržištu, uprkos usporavanju ukupnih FDI u Kini, jer su investicije EU-a porasle za nevjerovatnih 92 posto.

Iako  su predstavljanje strategije ekonomske sigurnosti i govor Von der Leyen došli u pravi čas, postoje i drugi izazovi koji utječu na stanje Unije – neki akutni.

Utjecaj ilegalne migracije u Italiji i Grčkoj je predugo zanemaren i potrebno mu je mjerljivo rješenje.

Bez sumnje, Zapadni Balkan je slaba tačka Evrope i stjecište za loše aktere koji stvaraju probleme.

Na scenu stupa nova generacija birača

Vrijeme je da EU pojača napore i posluži kao prisilni faktor za rješavanje sporova na Zapadnom Balkanu.

Unija ima stručnost i kapacitet da pomogne u unapređenju usklađenosti zemalja kandidatkinja s postizanjem pristupnih protokola i ubrza njihov ulazak u EU.

U isto vrijeme, EU ima neograničene alate za podršku vladavini prava i pozivanje rukovodstva na odgovornost za nepoduzimanje akcija koje podržavaju njihov narod, navodi se u tekstu.

Von der Leyen je istakla da na scenu stupa nova generacija birača.

Ova nova generacija, vođena mudrošću i iskustvom sadašnje generacije lidera, može postići velike stvari.

Ovo bi mogla biti odlučujuća tačka za Unija.

Pred nama su izazovna i uzbudljiva vremena, piše u tekstu koji je objavio National Interest.

Izvor: Agencije