Španija osudila bivšeg člana ETA na 30 godina zatvora zbog ubistva

Mikel Carrera Sorobea, koji već služi dugogodišnju zatvorsku kaznu u Francuskoj zbog višestrukih ubistava, prebačen je u Španiju ranije ove godine da mu se sudi za brutalno ubistvo u gradu Saragosa.

Iako je ETA odustala od nasilja 2011. i raspala se 2018, mnogi počinioci njenih zločina ostaju nekažnjeni (EPA)

Španski sud osudio je na 30 godina zatvora Mikela Carreru Sarobea, bivšeg pripadnika sada raspuštene baskijske separatističke grupe ETA, zbog ubistva istaknutog političara 2001. godine, objavljeno je u sudskom dokumentu.

Carrera (51), koji već služi dugogodišnju zatvorsku kaznu u Francuskoj zbog višestrukih ubistava, prebačen je u Španiju ranije ove godine da mu se sudi za brutalno ubistvo u gradu Saragosa na sjeveroistoku zemlje, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Osuđenik, koji je u ETA bio poznat kao Ata, upucao je 53-godišnjeg Manuela Gimeneza Abada, regionalnog lidera konzervativne Narodne partije, dok je bio sa svojim 17-godišnjim sinom na nogometnoj utakmici 6. maja 2001.

Viši sud u Madridu je u svojoj presudi od 18. septembra naveo da je Carrera dva puta pucao u Abada s leđa prije nego što ga je dokrajčio na zemlji metkom u glavu.

Polarizirano društvo

Također mu je naloženo da plati 250.000 eura Abadovim rođacima.

Carrera, koji je uhapšen u Francuskoj 2010. godine, prebačen je nazad u tu zemlju, gdje će služiti ostatak kazne prije nego što ode u španski zatvor.

Iako je ETA odustala od nasilja 2011. i raspala se 2018, mnogi počinioci njenih zločina ostaju nekažnjeni.

Agencija navodi da je ovo stvorilo napetost u španskom društvu, koje je sada sve više polarizirano između pristalica ujedinjene države i onih koji traže veću autonomiju španskih regija ili čak nezavisnost.

Izvor: Agencije