Šta znamo o američkim tenkovima Abrams koji stižu u Ukrajinu ‘iduće sedmice’

Dugo očekivani tenkovi M1 Abrams trebali bi stići u Ukrajinu sljedeće sedmice i doći će u ključnom trenutku za kijevske snage.

Američki tenk M1A2 Abrams puca tokom zajedničke vojne vježbe u blizini Tbilisija, u Gruziji, 2016. godine [David Mdzinarishvili/Reuters]

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je da će prvi tenkovi američke proizvodnje Abrams biti isporučeni Ukrajini naredne sedmice, što je ključna isporuka u trenutku kada su ukrajinske snage uključene u brutalnu borbu na linijama fronta s Rusijom nakon mjeseci kontraofanzive koja sporo napreduje.

Biden je to objavio u četvrtak nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Washingtonu, gdje je SAD predstavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 325 miliona dolara.

„Sljedeće sedmice će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni u Ukrajinu“, kazao je Biden u Bijeloj kući, zajedno sa Zelenskim, koji je boravio u drugoj posjeti SAD-u od početka ruske invazije u februaru 2022.

Evo šta znamo o najnovijoj vojnoj pomoći SAD-a i značaju najboljeg američkog tenka za ukrajinske snage:

Najsavremeniji tenk

  • Tenk Abrams M1 se smatra vrhunskim oružjem i snažnijim od mnogih tenkova iz sovjetskog perioda koje trenutno koriste ruske i ukrajinske snage.
  • Washington je prvobitno obećao da će 31 tenk Abrams biti isporučen Kijevu početkom godine.
  • Datum isporuke je potom usklađen u dogovoru s Pentagonom, pa se govorilo o datumu kasnije tokom godine.
  • Odluka Washingtona da isporuči tenkove Abrams Ukrajini predstavljala je značajan zaokret s obzirom da su američki odbrambeni zvaničnici u više navrata govorili da ovi tenkovi nisu pogodni za kijevske snage zbog kompleksnosti logistike kako bi se opskrbljivali dijelovima, gorivom i municijom, i zbog kompleknse prirode njihovog rada.
  • Sydney Freedberg, urednik digitalnog magazina Breaking Defence, rekao je za Al Jazeeru ranije ove godine da bi Ukrajina mogla imati problema u nošenju s logističkom infrastrukturom, kao što je nabavka rezervnih dijelova, skladištenje i općenito održavanje, budući da se tenkovi Abrams znatno manje koriste širom Evrope. Tenk za četiri osobe je takođe složen za upravljanje.
  • Glasnogovornik američke vojske za područje Evrope i Afrike, pukovnik Martin O’Donnell rekao je prošli mjesec da 200 ukrajinskih vojnika završava obuku za upravljanje tenkovima Abrams, prema podacima vašingtonske ekspertske organizacije, Instituta za proučavanje rata (ISW).
  • Tenkovi Abrams koji trebaju stići u Ukrajinu sljedeće sedmice bit će u paru s oklopnim mecima od 120 mm sa osiromašenim uranijem.
  • Upotreba municije koja sadrži osiromašeni uranij veoma je kontroverzna zbog povezivanja takve municije sa zdravstvenim problemima, uključujući rak i urođene mane u područjima gdje je korištena u ranijim sukobima.
  • Odbrambeni analitičar Al Jazeere Alex Gatopoulos kazao je da su glavni borbeni tenkovi najnovije generacije, kao što su Abrams i tenkovi njemačke proizvodnje Leopard 2, od ključnog značaja za Ukrajinu za probijanje rupa u ruskim odbrambenim linijama.

  • Južna Ukrajina je ravna i idealna za tenkove. Ali, Rusija je mjesecima gradila složene odbrambene utvrde koje uključuju duboke rovove, ogromna minska polja i ojačane borbene bunkere duž svojih linija fronta.
  • Ukrajinski zvaničnici uporno navode snagu ruskih odbrambenih linija kao ključni razlog sporog napredovanja njihove kontraofanzive koja je u toku.
  • Tenkovi Abrams možda stižu u ključnom trenutku kontraofanzive.
  • Institut za proučavanje rata izvijestio je u četvrtak da ukrajinska oklopna vozila sada djeluju iza „konačne linije ruskog odbrambenog sloja“ u regiji Zaporožje na zapadu, u koju je Ukrajina prodrla.
  • Čini se da su ukrajinska oklopna vozila napredovala dalje od „ruskih protivtenkovskih jaraka i prepreka koji su dio troslojne odbrane“ u regiji, kazali su iz Instituta za proučavanje rata, dodajući da je to bio prvi uočeni slučaj ukrajinskih oklopnih vozila koja djeluju iza troslojnih linija.
  • „Ukrajinska sposobnost da dovede oklopna vozila do i kroz najstrašniju rusku odbranu s namjerom da ih zaustavi i da upravlja ovim vozilima u blizini pripremljenih ruskih odbrambenih položaja važni su znaci napretka u ukrajinskoj kontraofanzivi,“ navodi Institut za proučavanje rata.

Šta paket ne uključuje: ATACMS

  • Novi paket vojne pomoći koji je najavio Biden uključuje i protivzračne raketne sisteme, municiju za precizne bacače raketa HIMARS, protivtenkovsko oružje i artiljerijske metke.
  • Uključeni su i meci kalibra 155 mm koji sadrže kontroverznu kasetnu municiju, koju je Washington prvi put pristao poslati Ukrajini u julu uprkos zabrinutosti zbog dugoročnih rizika koje za civile predstavljaju bombe koje ne eksplodiraju.
  • SAD je izjavio da je od Kijeva dobio garancije da će minimizirati rizik koje ovo oružje predstavlja za civile, između ostalog i tako što neće ovu municiju koristiti u naseljenim predjelima.
  • Dugodometne rakete ATACMS – koje imaju domet do 300 km – nisu uključene u paket iako je Ukrajina u više navrata zatražila pristup tom oružju kako bi gađala linije snabdijevanja i logistiku u stražnjem dijelu Rusije.
  • Zelenski je nakon sastanka s Bidenom rekao da je nova vojna pomoć veoma moćna i da uključuje „upravo ono što je našim vojnicima sada potrebno“.
  • Zelenski je zahvalio SAD-u za jačanje ukrajinske protivzračne odbrane uoči nadolazeće zimske sezone. Ukrajinski čelnik je istakao da nije zahvalan samo za najnoviji paket pomoći, nego i za podršku Washingtona tokom „svih 575 dana“ sukoba do sada.
  • SAD je poslao blizu 113 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije na tu državu u februaru 2022.

Izvor: Al Jazeera i agencije