UN: Politički pritisci u Venecueli uoči predsjedničkih izbora

Vlada je intenzivirala napore da ograniči demokratske slobode uz upotrebu prijetnji, nadzora i uznemiravanja uoči izbora naredne godine, kažu stručnjaci za ljudska prava.

Opozicione frakcije organiziraju političke predizbore uprkos ograničenjima u izbornom procesu (Reuters)

Vlada Venecuele je intenzivirala napore da ograniči demokratske slobode uz upotrebu prijetnji, nadzora i uznemiravanja uoči predsjedničkih izbora naredne godine, saopćili su stručnjaci za ljudska prava.

Međunarodna misija za utvrđivanje činjenica, koju je ovlastilo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, napominje u novom izvještaju da je nasilna represija koja je trajala od 2017. od 2019. godine popustila zbog izbijanja epidemije COVID-19, prenosi Beta.

Zbog toga su ugušeni i antivladini protesti.

Stručnjaci su upozorili da uoči predsjedničkih izbora 2024. godine ponovo raste politički pritisak.

Istakli su da je trojici kandidata opozicione Unitarne platforme, Henriqueu Caprilesu, Mariji Corina Machadi i Freddyju Superlanu, zabranjeno da učestvuju na izborima.

Drugim istaknutim ličnostima već je zabranjeno da obavljaju političke funkcije.

Iz zemlje pobjegli milioni ljudi

Stručnjaci navode da je vlast ograničila rad zagovarača za ljudska prava, sindikata, medija i političkih partija, u nadi da će “ušutkati, obeshrabriti i ugušiti” bilo kakvu opoziciju.

Članica ove misije Patricia Tapata Valdes je izjavila da manjak nezavisnosti sudske i izborne vlasti “guši političku debatu”.

Opozicione frakcije organiziraju političke predizbore uprkos ograničenjima u izbornom procesu, za koji nezavisni posmatrači kažu da daje prednost partiji predsjednika države Nicolasa Madura.

U Venecueli vladaju ekonomska kriza i visoka inflacija, zbog čega je iz zemlje pobjeglo više od 7,3 miliona ljudi.

Najnoviji izvještaj misije, zasnovan na intervjuima i razgovorima s gotovo 300 ljudi, obuhvata period od januara 2020. do prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije