Republikanci zakazali prvi pretres u istrazi o opozivu Bidena

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju da naredne sedmice održe prvi pretres u okviru istrage o opozivu predsjednika SAD-a Joea Bidena zbog poslovanja članova njegove porodice.

Republikanci, na čelu sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem, proteklih sedmica su tvrdili da Bidenovi postupci iz perioda kada je bio potpredsjednik SAD-a pokazuju 'kulturu korupcije' (Reuters)

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju da naredne sedmice održe prvi pretres u okviru istrage o opozivu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena zbog poslovanja članova njegove porodice.

U fokusu pretresa, zakazanog za 28. septembar, trebalo bi da budu “ustavna i pravna pitanja”, u vezi sa navodima o Bidenovom učešću u poslovnim operacijama njegovog sina Huntera u stranim zemljama, naveo je portparol Odbora za nadzor vlade u Predstavničkom domu, prenio je Tanjug Glas Amerike.

Republikanci, na čelu sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem, proteklih sedmica su tvrdili da Bidenovi postupci iz perioda kada je bio potpredsjednik SAD-a pokazuju “kulturu korupcije.”

Odbor također planira da izda obavezujuće naloge da mu se dostave lični i poslovni bankovni računi Huntera Bidena i predsjednikovog brata Jamesa Bidena “već ove sedmice”.

Kritike Bijele kuće

Bijela kuća je inicijativu republikanaca u Predstavničkom domu usred predsjedničke kampanje opisala kao “ekstremno politikanstvo u svom najgorem izdanju”.

“Republikanci u Predstavničkom domu su istraživali predsjednika devet mjeseci i nisu pronašli nijedan dokaz nekog krivičnog djela”, izjavio je Ian Sams, portparol Bijele kuće.

McCarthy je prošle sedmice najavio istragu o opozivu pošto je bio izložen sve većem pritisku desnog krila svoje stranke da preduzme poteze protiv Bidena ili riskira da bude smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg.

Kongresmen iz Kalifornije je pokrenuo istragu bez glasanja u Predstavničkom domu i još nije izvjesno da li ima dovoljnu podršku tijesne republikanske većine u tom tijelu da prijedlog bude usvojen.

Neki članovi Kongresa su kritizirali dokaze koji su iznijeti do sada navodeći da nisu na nivou koji postavlja američki Ustav za “visoke prestupe i krivična djela”.

Izvor: Agencije