Queensland: I djeca od 10 godina mogu u pritvor

Branitelji ljudskih prava strahuju od “nepovratne štete” za djecu u Queenslandu nakon što promjene u pravosudnom sistemu ostavljaju više osoba mlađih od 18 godina u pritvoru.

Ljudi godinama vode kampanju za reformu sistema maloljetničkog zakonodavstva u Queenslandu (Jono Searle/EPA)

Piše: Ali MC

Vlada australske sjeveroistočne države Queensland zaprepastila je stručnjake za prava suspendiranjem svog Zakona o ljudskim pravima drugi put ove godine kako bi mogla zatvoriti više djece.

Vladajuća Laburistička stranka prošli je mjesec progurala niz zakona koji bi omogućili mlađima od 18 godina, uključujući djecu od 10 godina, da budu pritvoreni na neodređeno vrijeme u policijskim pritvorima, zbog promjena u zakonima o pravosuđu za mlade, uključujući zatvor za mlade ljude koji krše garancijske uvjete, znači da više nema dovoljno mjesta u određenim pritvorskim centrima za omladinu za smještaj svih onih koji su stavljeni iza rešetaka.

Izmijenjeni zakoni o garanciji, uvedeni ranije ove godine, također su zahtijevali suspenziju Zakona o ljudskim pravima.

Ovi potezi šokirali su komesara za ljudska prava Queenslanda Scotta McDougalla, koji je zaštitu ljudskih prava u Australiji opisao kao “vrlo krhku”, bez zakona koji se primjenjuju u cijeloj zemlji.

“Nemamo nacionalni zakon o ljudskim pravima. Neke od naših država i teritorija imaju zakonsku zaštitu ljudskih prava. Ali oni nisu ustavno utemeljeni na način da ih parlament može nadjačati”, rekao je za Al Jazeeru.

Zakon o ljudskim pravima Queenslanda, uveden 2019, štiti djecu od zatvaranja u zatvoru za odrasle pa je morao biti suspendiran kako bi vlada mogla donijeti svoje zakone.

Ranije ove godine, australska Komisija za produktivnost objavila je da Queensland ima najveći broj djece u pritvoru od svih australskih država.

Između 2021. i 2022., takozvana “Sunčana država” zabilježila je dnevni prosjek od 287 osoba u pritvoru za mlade, u usporedbi sa 190 u najmnogoljudnijoj australskoj državi New South Wales, drugoj po veličini.

I usprkos trošku od više od 1.800 australskih dolara za držanje svakog djeteta na dan, više od polovice zatvorene djece iz Queenslanda osuđuje se za nove prestupe unutar 12 mjeseci nakon puštanja na slobodu.

Drugi izvještaj koji je objavila Inicijativa za reformu pravosuđa u novembru 2022. pokazalo je da se broj pritvora mladih u Queenslandu povećao za više od 27 posto u sedam godina.

Vlada Queenslanda na nastojanje da se djeca drže u policijskim pritvorskim kućama gleda kao na način da se smjesti taj sve veći broj. Pripojena policijskim stanicama i sudovima, pritvorska kuća sadrži male, betonske ćelije bez prozora i obično se koristi samo kao “posljednje utočište” za odrasle osobe koje čekaju pojavljivanje pred sudom ili ih policija mora zatvoriti preko noći.

Međutim, McDougall je rekao da ima “stvarnu zabrinutost zbog nepopravljive štete koja je nanesena djeci” koja su zatvorena u pritvorskim kućama, a opisao ih je kao “betonsku kutiju”.

“Kuća za čuvanje često ima drugu djecu u njoj. Postojat će WC koji će moći vidjeti gotovo svi”, rekao je.

“Djeca nemaju pristup svježem zraku ni sunčevoj svjetlosti. Zabilježeni su i slučajevi djeteta koje je držano 32 dana u pritvorskoj kući kojem je opadala kosa. Nakon dva do tri dana u pritvoru mentalno zdravlje djeteta počinje se pogoršavati. Nakon osam, devet ili deset dana, čuo sam brojne izvještaje o djeci koja su se tada slomila.”

Istaknuo je i da 90 posto zatvorene djece i mladih čeka suđenje.

“Queensland ima izuzetno visoku stopu djece u pritvoru koja se drže u istražnom zatvoru. Dakle, radi se o djeci koja nisu krivično osuđena”, rekao je za Al Jazeeru.

‘Policajci i kavezi’

Uprkos tome što domorodačko stanovništvo čini samo 4,6 posto stanovništva Queenslanda, domorodačka djeca čine gotovo 63 posto onih u pritvoru.

Stopa zatvaranja domorodačke djece u Queenslandu je 33 puta veća od stope neautohtone djece.

Maggie Munn, osoba iz Gunggarija i nacionalna direktorica grupe za zagovaranje pravde First Nations Change the Record, rekla je za Al Jazeeru da je potez držanja djece od 10 godina u nadzornim kućama za odrasle “u osnovi okrutan i pogrešan”.

“Nevjerovatno je zabrinjavajuće da je vlada Queenslanda drugi put ove godine suspendirala zakone o ljudskim pravima kako bi kaznila djecu, od kojih su većina djeca iz Prvog naroda. Šta to govori o ljudskim pravima koja naša vlada cijeni?” rekla je Munn za Al Jazeeru.

“Brinem se za ovu djecu, čemu će biti izložena, kako će se s njima postupati i kroz kakvu štetu i traumu će morati proći kao rezultat očitog nepoštivanja njihovih prava od strane ove vlade.”

Munn je rekla da su potrebna alternativna rješenja koja bi se pozabavila dječjim ponašanjem bez podvrgavanja procesu koji bi mogao stvoriti dodatne probleme.

“Bilo je bezbroj prilika za ovu vladu da traži alternative zatvaranju koje su usmjerene na dijete, razumijevanje njihovog ponašanja, rješavanje tog problema i traženja odgovornosti izvan zatvorske ćelije, a ipak se ta rješenja i alternative i dalje ignoriraju.”

Dodatni rizik za zaštitu ljudskih prava predstavlja parlament Queenslanda, koji neobično ima samo jedan dom. Bez gornjeg doma koji bi provjeravao zakonodavstvo, vladajuća stranka može donositi nove zakone relativno neprikosnoveno.

Debbie Kilroy, izvršna direktorica Sisters Inside, nezavisne društvene organizacije sa sjedištem u Queenslandu koja se zalaže za ljudska prava žena i djevojaka u zatvoru, rekla je da u takvom sistemu vladajuća stranka “zaista može učiniti šta god hoće, bilo kada” bez ikakvih provjere i ravnoteže.

“I to je ono što su učinili, po drugi put ove godine, kako bi usvojili najstrašnije zakone koji će počiniti nasilje i nauditi posebno djeci Aboridžina i otočana Torresovog tjesnaca, ne samo danas, sutra, sljedećeg mjeseca, nego za generacije koje dolaze ,” rekla je.

Promjene u sistemu krivičnog zakonodavstva znače da postojeći pritvorski objekti za djecu i mlade imaju premalo mjesta (Darren Englans/EPA)

Kilroy je također rekla za Al Jazeeru da vlada mora prestati finansirati “policajce i kaveze” i izrazila zabrinutost zbog onoga što je opisala kao “sistemski rasizam, mizoginija i seksizam” policije Queenslanda.

U 2019. zabilježeno je kako se policijski službenici i drugo osoblje šale o premlaćivanju i pokapanju crnaca te daju rasističke komentare o Afrikancima i muslimanima.

Na snimkama su zabilježene i seksističke primjedbe i službenik koji se šali na račun zatvorenice iz Prvog naroda koja pruža seksualne usluge.

Razgovori su snimljeni u policijskoj pritvorskoj jedinici, istim onim zatvorima u kojima se domorodačka djeca sada mogu držati na neodređeno vrijeme.

Australija se više puta našla na meti kritika na međunarodnom nivou u vezi s postupanjem prema djeci i mladima u sistemu krivičnog zakonodavstva.

Ujedinjeni narodi više su puta pozvali Australiju da podigne dobnu granicu krivične odgovornosti s 10 na međunarodni standard od 14 godina, a to je pitanje ponovno istaknuto u Općem periodičnom pregledu zemlje 2021. u Vijeću za ljudska prava.

Suspenzija zaštite ljudskih prava od strane laburističke vlade Queenslanda, koja nerazmjerno utječe na domorodačke zajednice, također dolazi u vrijeme kada njihove savezni kolege vode kampanju za referendum o pravima domorodačkog stanovništva.

Ako referendum bude uspješan, na referendumu će biti ustavno uspostavljen savjetodavni odbor starosjedilačkog naroda unutar federalnog parlamentarnog sistema, poznat kao “Glas parlamentu”, što je prepoznatljiva politika laburista.

“Vladino je licemjerje progurati ove cinične, rasističke zakone u isto vrijeme dok vode kampanju na Glasu parlamenta”, rekao je za Al Jazeeru zastupnik Zelenih Queenslanda Michael Berkman.

“I nažalost, u prijedlogu Voicea nema ničega što bi poništilo ove promjene ili spriječilo slično bešćutnu vladu da učini isto.”

Mark Ryan, ministar policije i zatvorskih službi Queenslanda, i Di Farmer, ministar pravosuđa Queenslanda, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Međutim, Ryan, koji je uveo zakon, koji bi trebao isteći 2026, ne kaje se i brani svoju odluku.

“Ova se vlada ne izvinjava za naš čvrst stav prema zločinu mladih”, citirali su ga brojni australski mediji.

Izvor: Al Jazeera