NATO najavio najveću vojnu vježbu od Hladnog rata

Više od 40.000 vojnika Sjevernoatlantske alijanse će vježbati u Njemačkoj, Poljskoj i tri baltičke države, kaže čelnik Vojnog komiteta Saveza, admiral Rob Bauer.

Ylijansa će 2024. godine održati vježbu 'Steadfast Defender' (EPA - Ilustracija)

Predsjednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, najavio je da će Sjevernoatlantska alijansa 2024. godine održati najveću vježbu od Hladnog rata.

“NATO će 2024. godine održati svoju najveću vježbu kolektivne odbrane od Hladnog rata – Steadfast Defender”, rekao je on na konferenciji za novinare na marginama Konferencije Vojnog komiteta u Oslu, navodi se u saopćenju Alijanse.

Prema njegovim riječima, više od 40.000 vojnika će vježbati u Njemačkoj, Poljskoj i tri baltičke države, prenosi Tanjug.

Načelnici odbrane NATO-a, uključujući Švedsku, razgovarali su u subotu o izvodljivosti odbrambenih planova usaglašenih na samitu u Vilinusu, što uključuje stavljanje više trupa u pripravnost, izgradnju i razvoj sposobnosti, prilagođavanje komandnih i kontrolnih struktura NATO-a, jačanje logistike, vojne mobilnosti i organiziranje više vježbi i obuka kolektivne odbrane.

Potrošnja na odbranu znači sigurnost

Načelnici odbrane su također izrazili zabrinutost da širom Alijanse zaostaju proizvodni kapaciteti, rokovi isporuke kasne, a cijene opreme i municije rastu.

“Trenutno plaćamo sve više i više za potpuno isto, a to znači da ne možemo biti sigurni da povećana potrošnja na odbranu zapravo vodi većoj sigurnosti”, upozorio je Bauer.

Podsjetio je da je na samitu u Vilinusu odobren novi akcioni plan za odbrambenu proizvodnju, kako bi se ubrzale zajedničke nabavke, povećali proizvodni kapaciteti i poboljšala interoperabilnost saveznika.

“Naše liberalne ekonomije nisu sposobne kreirauti prioritete koji su trenutno tako očajnički potrebni”, kazao je Bauer.

Izvor: Agencije