Guterres otvorio samit grupe G77 u Havani

Čelnik Ujedinjenih naroda kaže da je veća međunarodna jednakost ključna za izgradnju konsenzusa potrebnog za rješavanje problema klimatskih promjena i nejednakosti.

Guterres se također zalagao da se više humanitarne pomoći dopusti u Gazu
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pohvalio je napore za podršku zemljama u razvoju u međunarodnoj areni otvarajući u subotu samit grupe G77 i Kine s domaćinom Kubom.

U fokusu samita je naučna i tehnološka podjela između bogatih i siromašnih zemalja i njen utjecaj na razvoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Guterres je rekao da je veća međunarodna jednakost ključna za izgradnju konsenzusa potrebnog za rješavanje problema klimatskih promjena i nejednakosti.

Ponovio je apele zagovornika klimatskih promjena koji su dugo pozivali razvijene zemlje, uključujući najveće zagađivače štetnim plinovima poput SAD-a, da plate za ublažavanje klimatskih promjena i smanje težinu inozemnog duga.

Najveća organizacija UN-a

Ove godine, kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canell predvodi G77, najveću organizaciju UN-a.

Naveo je statističke podatke koji pokazuju da je 84 miliona djece u opasnosti da ostanu bez škole do 2023. godine i da je više od 660 miliona ljudi bez struje.

Dodao je da te razlike sada uključuju internet i napredak u digitalnoj tehnologiji.

Grupa G77, koja je prvobitno pokrenuta 1964. godine sa 77 država, sada ima 134 člana.

Izvor: Agencije