Ukrajinski mediji tvrde: Kadirov danima u komi

Ranije su izvori čečenske dijaspore naveli kako je Kadirov danima u komi, a teško stanje povrđeno je i iz ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Mediji su u posljednje vrijeme skretali pažnju na iznenadne promjene izgleda Kadirova (Reuters)

Glavni obavještajni direktorat Ministarstva odbrane Ukrajine potvrdio je informaciju da je čečenski čelnik Ramzan Kadirov u kritičnom stanju, prenosi ukrajinski portal Obozrevatel i dodaje kako su ranije njegovi izvori iz čečenske dijaspore kazali da je Kadirov u komi.

Predstavnik direktorata Andrij Jusov je za navedeni portal kazao kako se bolest Kadirova pogoršala što je dovelo do njegovog teškog stanja.

“Da, tako je, postoji informacija da je ratni zločinac Kadirov u teškom stanju – postojeće bolesti su mu se pogoršale i to je dovelo do kritičnog stanja”, istakao je on i dodao kako je informacija o kritičnom stanju čečenskog lidera potvrđena iz raznh izvora, te kako je uzrok bolest, a ne povreda ili rana.

Obozreval dalje piše kako su informaciju i njima potvrdili razni izvori iz medicinskih i političkih krugova, kao i to da nije u pitanju povreda ili rana. Dodaje se kako ostali detalji traže dodatno objašnjenje.

Bolesti bubrega

Ukrajinske kolege pišu kako je Kadirov dugo vremena bolestan, te kako je ranije danas čečenska dijaspora navela kako je Kadirov danima u komi. Oni ističu kako je avionom prebačen u Moskvu, ali tamo mu nisu mogli pomoći, pa je vraćen u Čečeniju i trenutno se planira njegov transport van Ruske Federacije, vjerovatno u UAE.

Glasine o teškog bolesti Kadirova mjesecima kruže, još marta 2023. je njemački Bild objavio, pozivajući se na nekadašnjeg zamjenika premijera Čečenije Ahmada Zakajeva, da Kadirov ima tešku bolest bubrega i da je doveo ljekara iz UAE-a u Čečeniju jer ne vjeruje moskovskim ljekarima.

Mediji su u posljednje vrijeme skretali pažnju na iznenadne promjene izgleda Kadirova, naročito na veliko oticanje lica i medicinski uređaj na prstu, pa se pretpostavljalo da mu otkazuju bubrezi.

Jedan od njegovih sinova je indirektno potvrdio bolest čečenskog čelnika objavom videosnimka u kojem govori kako je teško izgubiti oca.

Izvor: Al Jazeera i agencije