Parlament potvrdio Silinu kao novu premijerku Latvije

Prethodna vlada, na čel sa Krisjanisom Karinsom bila je vodeći kritičar Rusije i jedna od najvećih pristalica Ukrajine u Europskoj uniji i u vojnom savezu NATO.

Očekuje se da će Silina, bivša advokatica koja je bila ministrica socijalne zaštite, slijediti kurs prethodnika (Reuters)

Parlament Latvije na glasanju u petak potvrdio je Eviku Silinu iz stranke desnog centra Novo jedinstvo za novu premijeku baltičke države, nakon prošlomjesečne ostavke Krisjanisa Karinsa, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Vlada Karinsa, koji će sada postati ministar vanjskih poslova, bila je vodeći kritičar Rusije i jedna od najvećih pristalica Ukrajine u Europskoj uniji i u vojnom savezu NATO.

Očekuje se da će Silina, bivša advokatica koja je bila ministrica socijalne zaštite, slijediti sličan kurs.

Odbijena rekonstrukcija kabineta

“Mislim da neće biti promjena u oštroj sigurnosnoj politici Latvije, kao ni u podršci Ukrajini”, kazao je Filips Rajevskis, politolog iz Rige.

“Najznačajniji pomak u politici mogla bi biti namjera nove Vlade da donese zakone o ljudskim pravima, kao što je pokušaj da dopusti brakove istospolnim parovima”, dodao je on, prenosi Reuters.

Karins je ostavku podnio nakon što su pojedine članice koalicione vlade odbile njegov prijedlog za rekonstrukciju kabineta, nakon čega je njegova stranka kandidovala Siline za novog premijerku.

Izvor: Agencije