Ruski portal: Zašto će se ukrajinski kontranapad uskoro završiti?

Penzionirani ruski general Mihail Hodarjonok demantira izjavu američkog generala Marka Milleya da ukrajinska ofanziva zavisi od vremenskih uslova.

General Mark Milley, načelnik Združenog štaba američke vojske (EPA)

Načelnik Združenog štaba američke vojske, general Mark Milley, očekuje da će se kontraofanziva koju izvode ukrajinske oružane snage završiti u bliskoj budućnosti, a može se govoriti o roku od 30 do 45 dana.

U izvještaju koji je objavio ruski list Gazeta.ru, vojni ekspert i penzionirani brigadni general ruskih protuzračnih snaga Mikhail Khodaryonok naveo je da je glavni američki general kraj vojnih dejstava povezao s lošim vremenskim uslovima.

Izvještaj navodi izjavu generala Milleya, koju je prenio BBC, u kojoj kaže da je ”ostalo još dosta vremena za Ukrajince, možda 30 ili 45 dana, prije nego što se vremenski uslovi pogoršaju. Jesenja i zimska sezona ometat će napredak ukrajinskih oružanih snaga, koje su čak i tokom ljeta bile sporije nego što je to SAD očekivao.”

Međutim, ova izjava, kako se navodi u izvještaju, nema apsolutno nikakve veze s vremenskim prilikama koje će se promijeniti u bliskoj budućnosti.

Sigurno američki komandant ima u rukama izvještaj s objašnjenjima za ukrajinski napad i sve potrebne informacije o borbenoj i brojčanoj snazi ukrajinskih oružanih snaga, pored informacija o snabdijevanju ovih snaga oružjem, opremom, municijom, navođenim raketama, gorivom, hranom, odjećom i medicinskom opremom.

Dnjeparsko-karpatska ofanziva Crvene armije

Upravo na osnovu ovih podataka, Milley je zaključio da će ofanzivne sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga biti iscrpljene u roku od 30 do 45 dana.

Mala je vjerovatnoća da se razmišljanja američkog vojnog komandanta temelje isključivo na intuiciji ili predviđanju razvoja situacije, piše u ruskom listu.

U izvještaju se navodi da, što se tiče vremenskih prilika i očekivanog pada intenziteta neprijateljstava, prethodni ratovi nisu dokazali nikakvu povezanost između ova dva faktora.

Naprimjer, od 24. decembra 1943. do 17. aprila 1944. godine Crvena armija (u doba Sovjetskog saveza) izvela je Dnjeparsko-karpatsku stratešku ofanzivnu operaciju (oslobođenje desne obale Ukrajine), što je jedna o najvećih operacija u Drugom svjetskom ratu.

Širina borbenog fronta kretala se između 1.300 i 1.400 kilometara, dubina napredovanja sovjetskih snaga bila je između 250 i 450 kilometara, a prosječna dnevna brzina napredovanja između dva i četiri kilometra.

U operaciji je učestvovalo dva miliona i 406.000 vojnika i komandanata Crvene armije.

Kao rezultat toga, južno krilo istočnog fronta njemačkih snaga je poražen, a operacija je izvedena u vrlo nepovoljnim vremenskim uslovima.

To znači da vremenski uslovi nisu predstavljali suštinsku prepreku za izvođenje najvećih vojnih operacija.

Ukrajini treba 300 tenkova M1 Abrams, dobit će ih 31

Ruski list dodaje da u historiji ratova i vojne umjetnosti mnogi primjeri dokazuju uspješnost ofanzivnih operacija u ovakvim okolnostima i pokazuju da je najvažniji faktor prisustvo vojno-političke volje i oružanih snaga, koje moraju predstavljati potpuno operativan i besprijekorno funkcionalan mehanizam.

Tokom Dnjeparsko-karpatske strateške ofanzivne operacije dnevni gubici Crvene armije procijeni su na skoro 10.000 ljudi.

Da bi se nadoknadili ljudski gubici, bilo je potrebno poslati na front pojačanje slične veličine.

Tokom ove operacije ukupni gubici tenkova i samohodnih topova iznosili su 2.639 komada, što znači da su dnevni gubici u oklopnim vozilima iznosili 30 tenkova i samohodnih topova.

Sjedinjene Američke Države će ukrajinskim oružanim snagama isporučiti 31 tenk M1 Abrams, dok ukrajinskoj vojsci treba 300 vozila ovog tipa za izvođenje velikih ofanzivnih operacija, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Agencije