Ribarska koćarica izvukla nasukani kruzer kod Grenlanda

Nijedna osoba na brodu nije povrijeđena, nema opasnosti da će okolina biti zagađena, kao ni štete na trupu broda.

The Ocean Explorer je bio nasukan kod udaljenog dijela Grenlanda tri dana sa 206 osoba (Reuters)

Luksuzni kruzer, koji je bio nasukan kod udaljenog dijela Grenlanda tri dana sa 206 osoba, izvukla je danas ribarska koćarica.

Brod za krstarenje “The Ocean Explorer” ponovo je plovio u četvrtak, objavila je danska mornarica i vlasnik broda nakon što je kruzer bio zapeo u ponedjeljak u blatu u nacionalnom parku Alpefjord, 1.400 kilometara sjeveroistočno od grenlanske prijestolnice Nuuka.

Zajednički arktički štab kraljevske danske mornarice na Grenlandu je objavio kako je “The Ocean Explorer oslobođen”, te kako zasluge za to pripadaju koćarici “Tarajoq” i istraživačkom plovilu koje je jučer pokušalo izvući kruzer, ali nije uspjelo.

Troje pozitivno na COVID

Vlasnik kruzera, kompanija SunStone Maritime Group, objavio je: “Nijedna osoba na brodu nije povrijeđena, nema opasnosti da će okolina biti zagađena, kao ni štete na trupu broda”.

Prema australskim medijima, tri osobe su bile pozitivne na testu za COVID-19. Većina turista su državljani Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Danska policija je otvorila preliminarnu istragu na terenu kako bi ustanovila zbog čega je došlo do nezgode. Iz SunStonea su objavili kako će “The Ocean Explorer” biti prevezen u luku kako bi se ustanovilo da li ima štete, dok će putnici biti prebačeni avionom domovima.

Grenland, polusuverena teritorija Danske na sjeveru Atlantskog okeana sa 57.000 stanovnika, privlači turiste svojim krajolikom i velikim ledenim prostranstvima.

Izvor: Agencije