Von der Leyen: Proces proširenja EU-a treba ubrzati

Budućnost Ukrajine, Zapadnog Balkana, Moldavije i Gruzije je u našoj Evropskoj uniji, kaže predsjednica Evropske komisije.

Njemačka političarka rekla je da su bloku od 27 zemalja potrebne reforme (EPA)

Proces proširenja Evropske unije potrebno je ubrzati, izjavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije von der Leyen u Strasbourgu.

“Budućnost Ukrajine je u našoj Uniji. Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj Uniji. Budućnost Moldavije je u našoj Uniji. I znam koliko je evropska perspektiva važna za mnoge ljude u Gruziji”, rekla je ona na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Kazala je da su bloku od 27 zemalja potrebne reforme i podržala reviziju Ugovora o Uniji “ako i gdje je to potrebno” te poručila da ne treba čekati da se to dogodi kako bi se ubrzala evropska integracija.

“Unija koja je spremna za proširenje može se brže postići”, a preduslov za to je odgovoriti na praktična pitanja kako će Unija s više od 30 zemalja funkcionirati u praksi, naglasila je Von der Leyen.

Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022. godine, Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina dobile su prošle godine status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Poruka mladima pred evropske izbore

Njemačka političarka, čiji je mandat na čelu EK-a u prvoj polovici mandata obilježila pandemija korona virusa, a potom rat u Ukrajini, održala je posljednji govor o stanju Unije prije evropskih izbora.

Von der Leyen uvodno se obratila biračima, posebno mladima koji će 2024. godine prvi put izaći na evropske izbore.

“Za nešto manje od 300 dana Evropljani će izaći na izbore u našoj jedinstvenoj i vanrednoj demokratiji. Kao i na svakim drugim izborima, bit će to vrijeme da se ljudi osvrnu na stanje naše Unije i poslu koji obavljaju oni koji ih predstavljaju. To će biti vrijeme odluke o tome kakvu budućnost i kakvu Evropu žele”, rekla je ona.

Prvi govor o stanju Unije održao je Jose Manuel Barosso 2013. godine, tradiciju je nastavio Jean-Claude Juncker, a potom Von der Leyen.

Izvor: Agencije